Veliki povratak
40

Legendarni Plavi Orkestar ponovo zajedno? U martu slave 40 godina od objave debitantskog albuma

D. V.
Plavi Orkestar 1985. godine
Plavi Orkestar 1985. godine
Ljubitelji Plavog Orkestra, jednog od najpopularnijih bendova na ovim prostorima, će, po svemu sudeći, imati razloga za radovanje u nadolazećoj 2025. godini.

Naime u muzičkim krugovima se već duže vrijeme priča se da će se Saši Lošiču Loši i braći Ćeremida pridružiti originalni gitarista - Mladen Pavičić Pava, koautor legendarnog hita "Suada".

U martu 2025. se navršava tačno 40 godina otkako je bend objavio svoj debi album "Soldatski bal" i to bi bio dobar povod za ponovno okupljanje u izvornoj postavi tokom koje su objavili album "Soldatski bal", "Smrt fašizmu", "Sunce na prozoru" i "Simpatija" koje su pratile istoimene turneje.

Tragične okolnosti rata u bivšoj Jugoslaviji su razdvojili članove grupe a Mladena Pavičića Pavu je put odveo u daleku Kanadu, i od tada do danas nikada više nije zasvirao sa svojim prijateljima iz grupe.

Govoreći o bendu, Saša Lošić je rekao: "Plavi Orkestar su ljudi sa ovih prostora uvijek doživljavali kao neku benignu pojavu - poput ćevapa, sladoleda, čovječije ribice - sa kojom nitko nema problem. Ako gledamo Plavi Orkestar kao pojavu onda je ova grupa valjda posljednji dinosaurus u regiji."

Muzički producent Tomislav Kašljević potvrdio je da se upravo vode razgovori o povratku originalnog Plavog Orkestra.

"Uradit ćemo sve da napravimo povratak originalnog Plavog Orkestra, grupe uz koju su odrastale generacije. Razgovori su još u toku, a veoma brzo ćemo objaviti nove informacije. Ovo ne vidimo samo kao poslovnu priliku, već kao događaj koji će ostaviti i emotivni trag u cijeloj regiji", rekao je.

Plavi Orkestar jedini je bend u historiji popularne muzike na našim prostorima koji je doživio popularnost poput Beatlesa. Osim što su se njihovi albumi prodavali u stotinama hiljada primjeraka, njihovi su fanovi išli toliko daleko da su kampovali po cijele noći pred hotelima u kojima su odsjedali dok su u članove Plavog orkestra: Lošu, Pavu i braću blizance Ćeramida gledali kao svoje najveće idole.

Njihova je karijera započela 1983. godine u Sarajevu u sklopu pokreta Novi primitivizam koji je uz njih iznjedrio Elvisa J Kurtovicha i Zabranjeno pušenje. Izlaskom prvog albuma ''Soldatski bal'' 1985. godine te hitovima kao što su ''Bolje biti pijan nego star'', ''Suada'', ''Good Bye Teens''. Kroz godine, Plavi Orkestar je postao svojevrsni fenomen na tlu nekadašnje Jugoslavije.

Ukoliko se dugo iščekivani "reunion" dogodi, originalni Plavi Orkestar nastupio bi zajedno prvi put nakon 35 godina.