Nakon pobjede Nema
58

Mnogi Švicarci nisu oduševljeni što će biti domaćini Eurosonga: Evo šta kažu rezultati ankete

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Manje od polovine švicarskog stanovništva raduje se takmičenju za pjesmu Eurovizije koje će se naredne godine održati u Švicarskoj, navodi se u novom istraživanju.

Pristalice ljevičarskih partija više su uzbuđene od pristalica partija desnog centra. Ovo je pokazalo istraživanje Sotoma objavljeno u tabloidu Blick u subotu. Anketirano je ukupno 24.720 ljudi.

Odgovorili su na pitanje da li bi bili domaćini takmičenja. Od anketiranih, 49 posto je odgovorilo "ne" ili "prije ne", a 46 posto "da" ili "prije da" dok 5 posto nije odgovorilo.

Istraživanje Blicka pokazalo je i da je odobravanje najjače među ljudima s višim nivoom obrazovanja nego među drugim grupama stanovništva.

Prema Blicku, ovo bi također moglo imati veze s činjenicom da se Nemo identificira kao nebinarna osoba i preferira zamjenice they/them na engleskom.

Nekoliko švicarskih gradova se takmiči za domaćina Eurovizije. To su Bazel, Bern (zajedno sa Bielom), Cirih i Ženeva.

Takmičenje za pjesmu Eurovizije 2025. održat će se u Švicarskoj nakon što je Nemo pobijedio na ovogodišnjem izdanju.

Prema rasporedu, Evropska radiodifuzna unija i švicarski javni emiter razmatrat će kandidature gradova u julu i avgustu. Odluka o mjestu održavanja bit će objavljena krajem augusta.