Donje Suvaje
216

Muzičari u odbrani rijeke: Darko Rundek održao koncert na izvoru Une i pokazao zašto je važna

N. C.
Koncert Darka Rundeka na vrelu Une
Foto: Nacionalni park UNA
Poznati hrvatski muzičar i pjevač Darko Rundek održao je akustični koncert na izvoru Une kako bi skrenuo pažnju na potencijalno uništavanje ove prirodne ljepote zbog gradnje mini hidroelektrane.

Koncert je održan u mjestu Donje Suvaje, gdje odnedavno aktivisti protestuju u nadi da će spriječiti izgradnju mini hidroelektrane na vrelu Une.

Koncert Darka Rundeka za spas izvora rijeke Une

Darko Rundek je održao nezaboravan koncert za spas rijeke Une u Donjoj Suvaji kojoj prijeti devastacija zbog izgradnje mini hidrocentrale u samoj blizini izvora ove rijeke

Posted by Gerila.info on Saturday, August 3, 2024

"Objektivno, nema nikakvog razloga za gradnju te hidroelektrane, osim nekih lokalnih mućki, koje bi trebalo što prije spriječiti. Ovo je jedan od rijetkih primjera u Hrvatskoj da se nešto gradi, ali mislim da je to trend kojem ćemo, nadam se, uskoro stati u kraj", izjavio je Rundek pred okupljenom publikom.

Koncert je okupio brojne ljubitelje prirode i aktiviste, koji su glasno podržali Rundekove poruke, a onda i pjevali s njim. Atmosfera i energija koje su vladale poslale su jasnu poruku da je uništavanje rijeke zarad ličnih interesa posljednje što nam treba.

Podsjećamo, na vrelu rijeke Une u mjestu Donje Suvaje nedavno su počeli radovi na gradnji mini hidroelektrane, a radovi su prema pisanju hrvatskih medija počeli bez svih potrebnih dozvola/rješenja.

Tokom početka radova koji su podrazumijevali tešku mehanizaciju na samom vrelu Une, dio mještana Donje Suvaje u Općini Gračac ostao je bez vode, a mjesto izvođenja radova već danas izgleda neprepoznatljivo i devastirano.