Jeste li ga poslušali?
0

Remake klasika Hladnog piva: Mile Kekin i Darko Rundek objavili duet "Trening za umiranje"

L. R.
Mile Kekin i Darko Rundek (Foto: Mark Mrakovčić)
Mile Kekin i Darko Rundek (Foto: Mark Mrakovčić)
Sraz dvojice prekaljenih kantautora, Mile Kekina i Darka Rundeka, rezultirao je remakeom klasika Hladnog piva "Trening za umiranje".

Ovo je jedna od pjesama koja Kekina prati cijeli život i nakon više od tri desetljeća odlučio joj je udahnuti novi život u potpuno novom aranžmanu.

"'Trening za umiranje' napisao sam s dvadeset godina i već dugo ju želim ponovno snimiti. Ne zato što joj nešto fali u žestokoj punkerskoj verziji s Džinovskog, nego sam ju htio opet doživjeti prvi put. Zato mi je bio potreban gost koji će 'Treningu' dati novu dimenziju i patinu. Sjetio sam se odmah Darka Rundeka s kime već dugo želim sarađivati. Čekao sa pravu pjesmu koja je, eto, konačno došla. Darko je pristao čim ju je čuo i svojom interpretacijom joj dao novi prepoznatljivi Rundekovski pomaknuti pečat", rekao je Kekin.

"Bilo mi je drago kad mi se Mile Kekin javio s idejom za saradnju jer ga cijenim kao autora, a osobito kao tekstopisca. 'Trening za umiranje' nisam poznavao u ranije objavljenoj verziji. Aranžman koji su mi Mile i Mark Mrakovčić poslali zvučao je poletno i autentično, mogao sam se poistovjetiti s glavnim junakom pjesme pa sam s veseljem prionuo poslu i otpjevao u svom kućnom studiju uz matricu koju su mi poslali. Poslije smo još malo dotjerivali i razmjenjivali ideje kod njih u studiju, na zajedničko zadovoljstvo. Snimanje spota mi je također bilo ugodna igra pa ako se i publici svidi - zaokružit će se jedna lijepa saradnja", rekao je Darko Rundek.

Ono što je ovaj cijeli projekt potpuno umjetnički zaokružilo je videospot. Mladi režiser Dinko Šimac, s kojim je Kekin surađivao prvi put, uložio je dva mjeseca rada da napravi ovo pravo malo remek djelo. Šimac je znakovito vizualno realizirao Miletovu ideju o mračnom filmu ceste kojom vozi sa svojim vokalnim suvozačem - kroz intimne životne trenutke.

Na videospot se osvrnuo i sam redatelj Dinko Šimac:

"'Trening za umiranje' je pjesma koju znam otkad znam za sebe jer se nalazila na jednoj od prvih kaseta koju sam imao. Iz tog sam razloga osjetio veliku odgovornost i prema pjesmi, ali nekako i prema sebi da pokušam napraviti spot koji će biti nešto posebno. Mile i ja smo krenuli od ideje 'road tripa' - koja je već mnogo puta obrađena. No, u našem slučaju, road trip se pretvorio u alegoriju vožnje kroz život i ustrajnosti kod težih životnih situacija. O kretanju naprijed i bijegu. Pomislio sam da je to savršena prilika da 'smanjimo' Mileta i Darka u minijature i smjestimo ih u porodičnu kuću, u male autiće i među igračke. Svojevrsna 'Priča o igračkama', ali uz veću dozu mraka", rekao je Šimac.

"Trening za umiranje" bit će dio repertoara koji Kekin najavljuje na nadolazećim koncertima:

  • 14.9. Niš (Srbija)
  • 21.9. Oslo (Norveška)
  • 19.10. Ruski Krstur (Srbija)
  • 25.10. Ljubljana (Slovenija)
  • 01.11. Novi Sad (Srbija)
  • 02.11. Beograd (Srbija)
  • 09.11. Zagreb, Tvornica (Hrvatska)