U 84. godini
26

Preminuo jedan od osnivača grupe Grateful Dead, Phil Lesh

D. V.
Phil Lesh (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Phil Lesh (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Jedan od osnivača grupe Grateful Dead i basist Phil Lesh preminuo je u 84. godini.

Uzrok njegove smrti nije poznat, a u objavi na njegovom profilu je navedeno: "Bio je okružen porodicom i ispunjen ljubavlju. Phil je donosio ogromnu radost svima oko sebe i ostavlja za sobom naslijeđe muzike i ljubavi. Molimo vas da poštujete privatnost naše porodice u ovom trenutku".

Iza Phila ostala je supruga Jill i sinovi Graham i Brian.

Lesh je rođen u Berkeleyju u Kaliforniji, a 1962. godine upoznao je kolegu Jerryja Garciju na zabavi u Menlo Parku 1962. godine. Predložio mu je da snime jedan od Garcijinih nastupa za lokalnu radiostanicu, a taj snimak na kraju je rezultirao 90-minutnim specijalom.

Nakon kratkog rada u pošti Lesh se 1965. godine pridružio Garciji, Billu Kreutzmannu, Bobu Weiru i Ronu McKernanu. Svoj prvi nastup održali su pod imenom "The Warlocks", a do decembra te godine postali su "Grateful Dead" i počeli svirati po Kaliforniji.

Zajedno su objavili 13 studijskih albuma i mnoge live albume.

U intervjuu za Marin Independent Journal u junu Lesh je rekao: "Muzika i njeno izvođenje bitni su mi kao hrana i piće, a kako starim to postaje još važnije. Iako je ponekad fizički izazov više nego kada sam bio mlad, otkrio sam da starost donosi mudrost a sa njom i muzičko iskustvo i znanje koje nisam imao kada sam bio mlađi".

Lesh je 1994. godine uvršten u Rock&Roll Hall of Fame s grupom "Grateful Dead" koja se raspala godinu dana nakon Garcijine smrti. Nakon toga, Lesh je osnovao svoju grupu "Phil Lesh and Friends" koja je tokom godina uključivala mnoge članove poput Treya Anastasia iz Phisha, Marcusa Kinga i Duanea Bettsa.

Njemu je 1998. godine transplantirana jetra nakon čega je postao zagovornik darivanja organa, a 2015. godine imao je operaciju mokraćnog mjehura zbog raka. Tada je izjavio da vjeruje da će se potpuno oporaviti.