Na stadionu Police
76

Spektakl Bijelog dugmeta u Trebinju: Kamere zabilježile kako se Alen Islamović sa štakama penje na binu

N. C.
Pred deset hiljada ljudi okupljenih na stadionu Police u Trebinju grupa Bijelo dugme održala je koncert za pamćenje. Bio je to najposećeniji koncert u Trebinju ikada.

Goran Bregović, Mladen Vojčić Tifa, Alen Islamović, Zoran Redžić, Ogi Radivojević i Djidji Jankelić držali su publiku u transu od dva sata, koja je horski pjevala pjesme od "Padaju zvijezde" do "Ružica si bila".

Prvo je nastupio Mladen Vojčić Tifa, a potom u drugom delu koncerta Alen Islamović, koji je svoj nastup počeo pjesmom "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo", sa posljednjeg albuma Bijelog dugmeta koja je na neki način obilježila raspad i benda i bivše države.

Dva puta je publika vraćala raspoložene Dugmiće na bis. Alen je ponovo zbog operacije mišića, presjedio na bini dio koncerta koji pripada njemu za interpretaciju, ali je svojim moćnim glasom doveo publiku do euforije.

Pirotehnički efekti i impozantna binska oprema, bili su na svjetskom nivou. Ono što ovaj koncert izdvaja od svih dosadašnjih jeste nivo produkcije koji dosad nije viđen u ovom gradu.

Za potrebe organizacije spektakla, Euphoria marketing je u Trebinje dovela više od 10 kamiona opreme – audio, video i ugostiteljske, kao i 150 ljudi, kako bi svaki detalj spektakla koji se pripremao bio besprijekoran.

Više desetina ljudi, od stručnjaka za zvuk i rasvjetu do tehničara i organizatora, radilo je danonoćno kako bi publici pružili iskustvo koje će se prepričavati.

Na stadionu Police postavljena je vrhunska audio-vizuelna oprema koja osigurava da svaki ton i svaki svjetlosni efekat bude savršeno doživljen. Ovaj događaj nije samo koncert – to je muzičko-scenski spektakl koji je postavio nove standarde u Trebinju i šire.

Slavljenička turneja povodom "50 godina" postojanja Bijelog dugmeta se uskoro nastavlja koncertima u Hrvatskoj u Puli 25. augusta i u Splitu 31. augusta.