U Muzeju Sarajeva
31

Povodom 110 godina od Sarajevskog atentata otvorena izložba "Posjetioci o Muzeju"

N. O.
Foto: Muzej Sarajeva
Danas je u Muzeju Sarajeva svečano otvorena izložba pod nazivom "Posjetioci o Muzeju", autora Mirsada Avdića i Muamera Fazlića. Izložba predstavlja prikupljene utiske posjetilaca o Muzeju Sarajevo 1878-1918.

Povodom 75. godina od osnivanja JU Muzej Sarajeva i 110. godina od atentata na Franza Ferdinanda i Sofiju Chotek, Muzej je pripremio kulturno-historijsku izložbu pod nazivom "Posjetioci o Muzeju" autora Mirsada Avdića, muzejskog savjetnika i Muamera Fazlića, muzejskog pedagoga.

Izložba na interesantan i popularan način, kroz 13 dizajniranih panoa sa fotografijama i skeniranim komentarima, predstavlja različite utiske posjetilaca muzejskog depandansa "Muzej Sarajevo 1878-1918" o samom muzeju, postavci, Sarajevu i našim sugrađanima, ali i o samom činu atentata, ideološkoj pozadini ovog događaja i njegovim povijesnim flashbackovima koji su se reflektirali na sve zainteresirane za ovu tematiku.

Prisutnima su se obratili direktorica Muzeja Sarajeva Indira Kučuk Sorguč, kao i Adnan Muftarević i Dženana Kurtović. U svojim govorima istakli su važnost čuvanja kulturno-historijskog naslijeđa te značaj dokumentovanja stavova i osjećanja posjetilaca prema muzejskim postavkama.

Posjetitelji izložbe imali su priliku da pregledaju pisane poruke koje su zabilježene tokom proteklih godina, od 2009. godina do 2024. godine.

Autor dizajna izložbe je Velija Hasanbegović, dok su saradnici na izložbi Adnan Muftarević, Selma Oruč i Dženana Kurtović.

Izložba će biti otvorena do 7. jula 2024. godine, a ulaz je slobodan.