Nakon hapšenja i tužbi
67

50 Cent snima dokumentarac o P Diddyju: Jedini sam upozoravao, niste mi vjerovali

N. O.
Foto: Shutterstock/EPA
Foto: Shutterstock/EPA
Reper i producent Curtis "50 Cent" Jackson radi na dokumentarcu za Netflix koji detaljno opisuje historiju navodnih zločina Seana "Diddyja" Combsa, potvrdio je Jacksonov publicista.

Combs je optužen i uhapšen u New Yorku ranije ovog mjeseca po više optužbi, uključujući reketiranje i seksualnu trgovinu, koje su uslijedile nakon višegodišnjih navoda da je hip-hop zvijezda koristila svoju moć da fizički i seksualno zlostavlja žene.

Dokumentarac, koji je trenutno u produkciji, režirat će Alexandria Stapleton, koja se, uz 50 Centa, navodi i kao izvršni producent. Jackson i Stapleton su u saopćenju rekli da je riječ o "kompleksnoj priči koja se proteže decenijama, a ne obuhvata samo do sada viđene naslove ili isječke", te da namjeravaju "predstaviti autentične i nijansirane perspektive".

"Iako su optužbe uznemirujuće, pozivamo sve da upamte da priča Seana Combsa nije potpuna priča o hip-hopu i njegovoj kulturi", rekli su, "Cilj nam je osigurati da pojedinačne akcije ne zasjene širi doprinos kulture".

Combs je negirao optužbe protiv njega, nazivajući tužbe "otimanjem novca". Combsov advokat je u izjavi nakon hapšenja rekao da "nije savršena osoba, ali nije kriminalac".

50 Cent i P Diddy su godinama imali žestoko javno rivalstvo, što su dokumentirali mediji pop kulture, a Jackson je postao posebno otvoreni kritičar Combsa jer su se optužbe za seksualno zlostavljanje protiv njega nizale u posljednjih godinu dana. 50 Cent već nekoliko mjeseci najavljuje dokumentarac na društvenim mrežama.

Combsovo hapšenje uslijedilo je skoro godinu dana nakon što je protiv njega pokrenuta prva od 10 tužbi za seksualni napad i šest mjeseci nakon što je Ministarstvo za unutrašnju sigurnost izvršilo raciju u njegovim vilama. Hip-hop mogul, koji je u pritvoru bez kaucije, optužen je za stvaranje velikog zločinačkog poduhvata koji mu je pomogao da zlostavlja, prijeti i prisiljava žene i druge da "ispunjavaju njegove seksualne želje, štite njegov ugled i prikriju svoje ponašanje".

Među zločinima za koje se Combs i njegovi saradnici terete za počinjenje i prikrivanje su seksualna trgovina, distribucija narkotika, palež i otmica. Mnogi od navodnih zločina dogodili su se na ilegalnim seksualnim zabavama gdje je navodno bacao predmete na žrtve i vukao ih za kosu, a gdje su njegovi saradnici navodno dijelili narkotike kako bi žene natjerali na odnose.

50 Cent je u jednom od ranijih intervjua tvrdio da je "jedini koji je govorio o tome mnogo prije" što je dospjelo na naslovnice, a na Twitteru se oglasio kazavši: "Niste mi vjerovali, kladim se da sad hoćete".