Upozorila žene
82

Anja Blagojević o problemu sa zdravljem: S 13 godina sam izgubila pola kose

I. S.
Foto: Instagram/anjablaa
Foto: Instagram/anjablaa
Bh. influenserka Anja Blagojević je progovorila o zdravstvenom problemu od kojeg je bolovala, odnosno sindromu policističnih jajnika te ohrabrila žene da odu na pregled.

"Ja sam menstrualni ciklus dobila s 12 godina, a već s 13 sam izgubila pola kose i dlaka je postala ekstremno tanka i talasasta, a imala sam gustu i ravnu kosu. To je bio prvi simptom, ali ja, naravno, tada toga nisam bila svjesna. Od 15-te godine su postale neredovne menstruacije i tek sa 17 sam uradila ultrazvuk i vidjela da su policistični. Od tada s vremena na vrijeme riješim problem pa se opet vrati i tako ukrug, ali svaki put kad se vrati bude sve gore nego prošli put", napisala je na Instagramu.

Dodala je da se sindrom policističnih jajnika ne dobija, već da je urođeni metabolički poremećaj koji se ispoljava nakon prve menstruacije i u većini slučajeva ga prati inzulinska rezistencija.

Neki od simptoma koje ona ima su: ciste na jajnicima, neredovne menstruacije, akne, umor, gubitak kose, inzulinska rezistencija i povišen nivo testosterona. No, nisu svima isti simtpomi.

"Inače, preko analize hormona možete da utvrdite da li imate PCOS, preko ultrazvuka i simptoma. Kako je meni endokrinolog rekao, nekom se vidi na ultrazvuku, a ne vidi po hormonima i obrnuto. Meni se vide po hormonima, po simptomima i na ultrazvuku. Mogu da pričam u prošlom vremenu jer sam prije par dana ponovila nalaz hormona i išla na ultrazvuk i nisu više policistični", navela je.