Odluka režima u Srbiji
85

Feđa Štukan stigao u Sarajevo nakon deportacije iz Beograda

L. R.
Feđa Štukan na sarajevskom aerodromu (Foto: V. D./Klix.ba)
Feđa Štukan na sarajevskom aerodromu (Foto: V. D./Klix.ba)
Nakon što je jučer uhapšen na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", bh. pisac i glumac Feđa Štukan stigao je u Sarajevo.

Naime, Štukan je trebao prisustvovati na Festivalu Krokodil, ali je priveden na beogradskom aerodromu.

Ubrzo nakon hapšenja se oglasio i za Klix.ba rekavši kako je dobio papir na kojem piše da je urađena negativna procjena bezbjednosnog rizika, odnosno da je on opasan za Srbiju.

Nakon toga, za Klix.ba oglasio se i ugledni beogradski advokat Sead Spahović, čiji je Štukan klijent.

"Feđa Štukan, sarajevski pisac i glumac, zadržan je na aerodromu u Beogradu i nije mu dozvoljen ulazak u Republiku Srbiju. MUP je donio rješenje koje je zasnovano na procjeni BIA-e da bi njegovo pristustvo u Srbiji predstavljalo bezbjedonosni rizik. Rješenje je formularno, tako da u njemu nema ni riječi bilo kakvog obrazloženja. Jasno je da prisustvo nezavisnih intelektualaca, zaista, u ovom trenutku predstavlja bezbjedonosni rizik, ali ne za Srbiju, već za vlast koja je odavno prešla granicu dobre vladavine", objasnio je Spahović.

Advokat Spahović tvrdi da je jedini grijeh Feđe Štukana u tome što je učestvovao u građanskim demonstracija protiv nasilja koje su održane u Beogradu prošle godine.

"Policija mi nije dozvolila nikakav kontakt s klijentom niti su mi rekli gdje je on, iako sam u rukama imao punomoćje, a takvo isto punomoćje je imao i on kod sebe. Pretpostavljam da mu ne bi branili da uđe u Srbiju da je otišao da se ulizuje Putinu i da podržava razaranje Ukrajine. Tada bi ga možda i predložili za akademiju nauka (pod uslovom da negira genocid u Srebrenici)", dodao je Spahović.

Podsjećamo, sredinom juna prošle godine glumac je zadržan na graničnom prijelazu između BiH i Srbije nekoliko sati. Bilo je to odmah nakon što je podržao proteste "Srbija protiv nasilja", a potom i prisustvovao protestnoj šetnji u Beogradu.

Ubrzo ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao "kriminalcem", a dnevni list "Politika" – "muslimanskim ekstremistom".