Vodi se sudski spor
46

Fotografije opustošene kuće Esme Redžepove dijele se mrežama: Njen bratić progovorio o nasljedstvu

N. O.
Screenshot/Telegraf.rs
Screenshot/Telegraf.rs
Premda je od ranije poznato da je kuća ikone romske muzike Esme Redžepove zapuštena, nove fotografije koje je zabilježio Telegraf.rs izazvale su buru u javnosti. Bratić preminule pjevačice oglasio se za isti medij te pojasnio zbog čega je stanje takvo.

Prošlo je skoro osam godina otkako je preminula kraljica romske muzike Esma Redžepova. Osim po izvanrednoj muzičkoj karijeri koja je trajala duže od pet decenija, Esma će ostati upamćena i kao humanitarka koja je bila spremna pomoći svakome kome je pomoć trebala.

Usvojila je 47 djece, a u testamentu je svoj imetak ostavila državi. Međutim, nakon njene smrti raspodjela nasljedstva je postala predmet složenog pravnog procesa koji uključuje njenu užu porodicu, organizacije, ali i državu Makedoniju.

To je, između ostalog, uzrokovalo da njena kuća bude zapuštena, a potom i opustošena.

Njen bratić, Muamer Ramuš Cirko, za Telegraf.rs je govorio o situaciji s nasljedstvom.

"Kuća je stvarno zapuštena. Znam da su neki silom ušli, ima dosta ukradenih elemenata - nošnje, ploče, uspomene, plakati, medalje... Mnogo toga je uzeto iz kuće i o tome se također vodi sudski spor. Što se groba tiče, tačno je da je na početku bilo zapušteno, sada je poprilično sređen i mislim da je to njena bliža porodica sredila. Čeka se sudska podjela, kako će se završiti i ko će uzeti u svoje ruke da to profunkcioniše", kazao je.

Također, kazao je da nije vidio testament te da se bez obzira na navode da je sve ostavila državi Makedoniji vodi spor.

"Vodi se sudski spor oko nasljedstva - od kuće, imovine, muzičkih prava. Sud odlučuje ko je pravi nasljednik, da li je to država, neko od usvojene djece ili uža porodica. Nisam vidio taj testament. Ljudi pričaju i pišu sve te stvari, ali ja ne znam tačno, zato se i vodi sudski spor o tome ko je pravni nasljednik svega što je posjedovala Esma", ispričao je.