Usljed preseljenja
96

Georgina Rodriguez će u Saudijskoj Arabiji morati poštovati ova pravila

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Preseljenje u Saudijsku Arabiju će za Georginu Rodriguez i Cristiana Ronalda donijeti i potpuno drugačiju kulturu i okruženje, a s tim u vezi morat će poštovati i određena pravila na koja su ukazali španjolski mediji.

Biti žena u Saudijskoj Arabiji nije lako i sada će Georgina Rodriguez morati da se navikne na sva pravila kojih se mora pridržavati u zemlji. Nakon što je Al-Nasr doveo Cristiana Ronalda, počinje novi život za influensericu i njenu djecu.

Iako su žene posljednjih godina stekle određene slobode, Saudijska Arabija je i dalje vrlo restriktivna zemlja, s manje prava i sloboda od Zapada.

Oni koji se odluče preseliti u ovu zemlju morat će se pridržavati brojnih restriktivnih pravila, a upravo to očekuje i Georginu.

Mora nositi abaju u javnosti - tradicionalni arapski komad odjeće koji izgleda poput plašta. Georgina ga je već nosila na utakmicama Svjetskog prvenstva u Kataru, ali i na Ronaldovom dočeku u novom klubu.

Pravila nalažu da se žene oblače "skromno i pristojno" - što bi drugim riječima za nju značilo da više neće moći oblačiti prozirne, dekoltirane i uske komade odjeće.

Strogo je zabranjen uvoz i konzumacija alkohola i proizvoda od svinjskog mesa, a zabranjeno je i jesti, piti ili pušiti u javnosti tokom mjeseca ramazana.

Što se tiče turizma u njenom novom mjestu prebivališta - s obzirom na to da nije muslimanka, neće moći posjetiti svete gradove, poput Meke i Medine, kao ni druge prirodne znamenitosti i spomenike. Međutim, to će ipak moći uraditi dobijanjem dozvole.