Čeka se rasprava
14

Glavni tužilac Los Angelesa preporučio da se braća Menendez uslovno puste na slobodu

N. O.
Foto: Netflix/Twitter
Foto: Netflix/Twitter
Erik i Lyle Menendez - braća osuđena za ubistvo svojih roditelja u slučaju koji je potresao SAD i svijet prije više od tri decenije - mogli bi dobiti uslovnu kaznu prema preporuci glavnog tužioca Los Angelesa Gorgea Gascona.

Ubistvo njihovih roditelja Kitty i Josea Menendeza iz 1989. je inspirisalo popularnu Netflixovu seriju, ali i dokumentarac. Slučaj se fokusirao na motiv Erika i Lylea u ubistvima.

George Gascon, glavni tužilac okruga Los Angeles, objavio je u četvrtak da novi dokazi u ovom slučaju zaslužuju reviziju njihovih doživotnih kazni. Erik (53) i Lyle (56) trenutno služe doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta u Kaliforniji.

Sudac će imati posljednju riječ o tome da li braći treba ponovo izreći kazne, a odbor za uslovni otpust bi morao ispitati da li bi trebali biti pušteni iz zatvora nakon što su odslužili više od 30 godina.

Braća nisu unaprijed primila obavještenje o odluci Gascona, kao ni članovi porodice Menendez.

"Vjerujem da su braća bila izložena ogromnoj količini disfunkcije u svom domu i zlostavljanju", rekao je Gascon.

Dodao je da, iako nema opravdanja za ubistvo, "vjeruje da su platili svoj dug društvu".

Tokom njihovih suđenja 1990-ih, tužioci su braću predstavili kao bogataše koji su metodično planirali ubistva kako bi dobili pristup bogatstvu svojih roditelja.

Njihovi advokati su tvrdili da su braća žrtve višegodišnjeg emocionalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja i da su djelovala samo u samoodbrani.

Najava Gascona - koji se suočava sa teškom borbom za reizbor - slijedi nove dokaze u predmetu koji se odnose na tvrdnje o seksualnom zlostavljanju. Jedan od novih dokaza bilo je pismo Erika Menendeza drugom članu porodice koje je vjerovatno iz 1988. godine i sadrži detalje o navodnom zlostavljanju.

Drugi dokaz dolazi od tada maloljetnog člana portorikanskog dječačkog benda Menudo iz 1980-ih. Član benda je tvrdio da ga je Jose Menendez, koji je u to vrijeme radio kao izvršni direktor u diskografskoj kući RCA, drogirao i silovao.

Gascon je rekao da njegova kancelarija planira podnijeti preporuku za ponovno izricanje kazne sudu u petak. Sadržavat će detalje i dokaze koji zagovaraju blažu kaznu.

Bit će zakazano ročište na kojem će sudija odmjeriti i saslušati argumente o njihovom puštanju na slobodu. Braća bi također mogla biti prisutna.

Saslušanje će vjerovatno dovesti do podjela, smatra Gascon. Rekao je da preporuka, ako je odobri sudija, dozvoljava mogućnost uslovnog otpusta zbog zakona Kalifornije i starosti braće u vrijeme zločina. Odbor za uslovni otpust morao bi ispitati slučaj i rehabilitaciju braće, a i ako odbor odobri njihovo puštanje na slobodu, guverner Kalifornije Gavin Newsom bi to ipak mogao odbiti.

Rasprava u ovom slučaju zakazana je za 26. novembar, ali se Okružno tužilaštvo nada da će zakazati novo ročište kako bi se raspravljalo o preporuci za ponovno izricanje kazne.