Otkazani nastupi
50

Jedan od uhapšenih za planiranje napada na koncertu Taylor Swift porijeklom je s Balkana

N. C.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dva mladića uhapšeni su za planiranje napada na jednom od koncerata Taylor Swift u Beču. Jedan od njih je Austrijanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije.
Policijska operacija u Ternitzu proširila se na ogromnu istragu vlasti o terorizmu. Radikalni dvojac, koji se prije nekoliko sedmica zakleo na lojalnost terorističkoj organizaciji ISIL i njenom vođi, navodno je planirao teroristički napad na širem području Beča.

Najvjerovatnije na jednom od tri koncerta Taylor Swift s desetinama hiljada fanova na stadionu Ernst Happel. 19-godišnji Austrijanac sjevernomakedonskih korijena uhapšen je u Ternitzu, a 17-godišnji u Beču.

Za sada nisu poznati detalji o mlađem osumnjičenom. Međutim, prema vlastima, jedno je sigurno pripremali su se za teroristički napad, a meta su bili događaji na širem području Beča - konkretno, jedan od koncerata Taylor Swift bio je fokus.

Prilikom pretresa kuće u Ternitzu pronađene su i "hemijske supstance", koje analiziraju stručnjaci. Navodno je 19-godišnji mladić radio za jednu hemijsku kompaniju odakle je krao hemikalije.

Podsjećamo, sva tri koncerta Taylor Swift u Beču su otkazana nakon prijetnji napadom.

Taylor je trebala nastupiti 8., 9. i 10. augusta na stadionu Ernst Happel. Organizatori su poručili fanovima da će im novac za ulaznice biti vraćen u narednih 10 radnih dana.

Šef policije u Beču Gerhard Purstl je rekao da su očekivali da će otprilike 65.000 ljudi doći na svaki njen koncert. Također su očekivali oko 22.000 fanova izvan stadiona.