Preminuo u 67. godini
100

Poznati se opraštaju od Raya Liotte: Bio je jedinstveno talentovan i odvažan glumac

N. O.
Ray Liotta (Foto: EPA-EFE)
Ray Liotta (Foto: EPA-EFE)
Holivudski reditelj Martin Scorsese i glumac Robert De Niro predvodili su poruke saučešća u kojima se odaje počast zvijezdi filma "Goodfellas" Rayu Liotti, koji je ove sedmice preminuo u snu 67. godini.

Scorsese, koji je režirao gangsterski film iz 1990., nazvao je Liottu "jedinstveno darovitim" i "odvažnim" glumcem.

Pokojni glumac najpoznatiji je po ulozi mafijaša Henryja Hilla u filmu "Goodfellas", uz De Nira i Joea Pescija.

De Niro je u izjavi za američke medije rekao: "Bio sam jako tužan kada sam saznao da je Ray preminuo. Premlad je da bi nas napustio".

Liotta je preminuo u snu u Dominikanskoj Republici u 67. godini, potvrđeno je u četvrtak.

Američki glumac bio je na mjestu snimanja filma "Dangerous Waters", rekla je njegova publicistica Jennifer Allen.

Njegova zaručnica Jacy Nittolo bila je na lokaciji u vrijeme njegove smrti, dodala je Allen.

Taron Egerton, koji uz Liottu glumi u predstojećoj Appleovoj TV seriji "In With The Devil" kazao je: "Nikad nisam osjetio tako laku, toplu povezanost s drugim glumcem. Bio je tako velikodušan. Ako sam išao jednim putem, on me slijedio. Uvijek plesao. Uvijek slušao."

Scorsese je rekao da je "apsolutno šokiran i devastiran" viješću o smrti glumca i da će uvijek biti ponosan na njihov zajednički rad.

"Glumiti Henryja Hilla u filmu 'Goodfellas' bilo je teško, jer je lik imao toliko različitih aspekata, toliko komplikovanih slojeva, a Ray je bio u gotovo svakoj sceni dugog, teškog snimanja", objasnio je reditelj.

"Apsolutno me zadivio i uvijek ću biti ponosan na posao koji smo zajedno radili na tom filmu. Moje srce je uz njegove voljene, i boli zbog njegovog preranog gubitka", dodao je.

Lorraine Bracco, koja je glumila Karen Friedman Hill u "Goodfellas", rekla je da je "slomljena" nakon što je čula vijest o smrti svog bivšeg kolege.

Podijelila je fotografiju njih dvoje na Twitteru, rekavši da je druženje s Liottom bilo najbolji dio snimanja filma.

Iako je najpoznatiji po ulozi u "Goodfellas", Liotta se također pojavio u "Field of Dreams".

Slavu je stekao glumeći bivšeg robijaša Raya Sinclaira u crnoj komediji "Something Wild" iz 1986., dobivši nominaciju za Zlatni globus za tu ulogu, prije nego što je 1988. glumio u filmu "Dominick and Eugene".