Vjenčali se 1960.
59

Prvi muž Milene Dravić bio je slavni srbijanski režiser, volio ju je do kraja života

I. S.
Foto: RAS Srbija/Mitar Mitrović
Foto: RAS Srbija/Mitar Mitrović
Milena Dravić i Dragan Nikolić bili su jedan od najdugovječnijih bračnih parova na sceni. Međutim, rijetko ko zna da je njen prvi suprug bio cijenjeni srbijanski režiser Puriša Đorđević.

Vjenčali su se 1960. godine, ali brak nije dugo potrajao. Naime, razveli su se nakon samo godinu dana. Iako su se rastali, do kraja života je za nju imao samo lijepe reči. U jednom intervjuu naveo je kako nikada nije prestao biti zaljubljen u nju.

"Čovjek se ne smije plašiti ni kad ostane bez kinte ni kad ima milione ni kad ostane bez ljubavi ni kad ima ljubav. Ljubav je vrlo važna, naročito onda kad nas ta ljubav ostavi. Dan - danas u prolazu često viđam ženu koja me je ostavila 1980. Da li vjerujete da se od tada još nisam opametio? Međutim, od svih žena koje sam poznavao i koje sam volio, još uvijek jedino i najviše volim Milenu Dravić", rekao je.

Također je naveo da je ona tada bila velika zvijezda i da su zajedno išli iz filma u film. Tvrdi da je u jednom momentu primijetio da joj smeta i da nije čovjek za nju pa su se sporazumno razveli.

Đorđević je režirao neke od najznačajanijih jugoslovenskih filmova, među kojima su "Jutro", "San" i "Podne". Također se bavio književnošću. Preminuo je u novembru 2022. u 98. godini.

Milena je bila udata i za režisera Vojislava Rakonjca Kokana, ali ni taj brak nije potrajao. Za Dragana Gagu Nikolića udala se 1969. godine i bili su zajedno sve do njegove smrti 2016. Ona je preminula 2018.