Samra Menzilović-Ćatić: Kuhanje sam zavoljela uz supruga, gušt mi je motanje sarme
U trenutku kada je dobila ponudu televizije OBN Samra je već aktivno radila na novim projektima i zbog toga je, kaže nam, bila iznenađena i zatečena njihovim pozivom.
"S obzirom na to da već imam vrijedna profesionalna iskustva u fleksibilnoj poslovnoj komunikaciji, za kratko vrijeme sam se spremila da profesionalno odgovorim novom i zahtjevnom poslovnom izazovu. Koliko sam uspjela u svom naumu, to ćemo uskoro vidjeti po reakcijama gledalaca koji su već dugi niz godina naviknuti na moju prethodnicu. Vjerujem u sebe i planiram svoje sposobnosti i osobenosti staviti u funkciju ove emisije i očekujem da će moja srdačnost i uvažavanje gostiju, moja energija i optimizam naći plodno tlo kod cijenjenog gledateljstva", rekla je.
Priča nam kako je novi kolektiv tim ljudi koje većinom poznaje i s kojima je već sarađivala na nekim drugim projektima te dodaje kako je zbog toga uvjerena da će se brzo uklopiti.
"Ovaj aktivni profil emisije me podsjeća na filmski set, jer svaka emisija je kao nova filmska scena u kojoj ste uvijek na drugoj lokaciji i objektu snimanja gdje se priprema nova scena, rekviziti, rasvjeta, kadrovi, kostim, šminka i učesnici. Tek sada uočavam koliko su mi rad i učešće na igranom filmu ostavili vrijednosti koje mogu sada uspješno inkorporirati u ovaj zahtjevni i dinamični profil emisije", rekla je.
Smatra da su u ovakvim emisijama promjene uvijek dobrodošle i ističe da će potencirati komparativne prednosti u svijetu kulinarstva i motivirati učesnike na brendiranje autentičnih pripravaka i zaboravljenih kulinarskih vrijednosti našeg podneblja.
Od manekenke do modne dizajnerice i TV voditeljice
Diplomirana je novinarka, a voditeljskim poslom bavi se već duže vrijeme. Samra je pred kamerama i u medijima od svoje petnaeste godine, a njeni počeci vezani su za manekenstvo.
"Već sam se prekalila u javnom nastupu, a kao profesionalna žurnalistkinja sam već prošla sve medijske forme. Imala sam priliku učiti od najboljih u svom poslu, što me je i etabliralo kao prepoznatljivu novinarku. Naravno da svaki nastup pred javnošću iziskuje profesionalnu odgovornost, a to znači i vrhunski medijski izboj za koji je neophodan kvalitetan kontinuiran rad na sebi. Pred svaki nastup se temeljito pripremam, kako u strukovno-sadržajnom smislu tako i u psiho-fizičkoj i mentalnoj nadgradnji. Bitno mi je da imam vrijeme za meditaciju pri čemu postižem maksimalnu spremnost i koncentriranost za naporan cjelodnevni protok snimanja emisija. U velikoj mjeri sam relaksirana pri realizaciji emisija jer radim u timu s vrhunskim profesionalcima koji su vrijedni ljudi i istinski saradnici i stoga i činimo kompaktnu i efikasnu ekipu", pojasnila je.
U njenoj biografiji "Stol za 4" je druga kulinarska emisija koju vodi, a kaže nam da je kuhanje zavoljela uz supruga.
"Od razmažene djevojčice koja nije znala spremiti supu iz kesice, što nije za pohvalu, postala sam vrlo vješta kuharica. Bilo je potrebno podsticanje, malo vještine, malo više strpljenja i puno ljubavi, a rezultat je žena koja svaki slobodan trenutak provodi u kuhinji. Za razliku od ranije, sada sam vrlo vješta u kuhanju", rekla je iskreno.
Otkriva nam da je velika ljubiteljica mediteranske i italijanske kuhinje, ali da se posljednjih godina sve više vraća tradicionalnoj kuhinji.
"Ne postoji jelo za koje bih rekla 'e to ne volim spremati', ali naprimjer postoji ono koje najviše volim - to je japrak sarma. Nekome su gušt serije, a meni motanje sarme", rekla je uz smijeh.
Radi poslove koje voli, motivišu je djeca
Lijepa voditeljica veoma je aktivna i u dizajnerskom poslu i vrijedno radi s prijateljicom Jelenom Jugović-Tuncel s kojom je osnovala brend "JJ by S&M Design".
"Naš brend uspješno posluje i bez obzira na to što nismo imale javnih izlaganja, moja prijateljica Jelena i ja sve držimo pod kontrolom", rekla je dodajući kako će novu kolekciju predstaviti na proljeće.
Iako njeni dani počinju rano i završavaju kasno, Samra se ne žali jer radi ono što najviše voli. Kaže nam kako nikada ne bi mogla raditi kancelarijski posao s fiksnim radnim vremenom, jer je kreativnost osnovna komponenta poslova kojima se bavi i komponenta koja je najviše usrećuje.
"Ako bih svoj dan morala opisati jednom riječju, onda bi ta riječ bila 'ludnica'. Često nakon napornog dana razmišljam o tome da preskočim spavanje jer mi jednostavno fali vremena. Ja sam osoba koja stalno razmišlja i planira, moj suprug često da zna reći da mi se puši iz glave od silnog razmišljanja", rekla je.
Otkriva nam kako je tajna njenog uspjeha istrajnost i ozbiljnost pristupa svakom projektu.
"Ako počnem nešto raditi, bez obzira na situaciju, vjerujem da uz moj rad i trud naprosto kraj mora biti dobar. Sve sam svoje želje uglavnom ispunila, naravno u karijernoj mapi ima još tačkica koje želim dosegnuti, ali godine su ispred mene tako da vjerujem da ću dokučiti i te tačke", rekla je.
Pored uspješne karijere, Samra je majka dvanaestogodišnje Ajke i petogodišnjeg Isaka. Priznaje nam da nije lako sve uskladiti, ali ističe da su upravo djeca njena najveća motivacija i inspiracija.
"Kada ste sami odluke je jednostavno donositi, no kada imate porodicu sve je kompleksnije. Naravno, dobra organizacija čini čuda i ono što je najbitnije je podrška partnera, ako to nemate onda sve pada u vodu. Smatram da su djeca moja remek-djela, moja motivacija, snaga, ljubav i izvor najveće radosti. U 22. godini sam se prvi put ostvarila kao majka i rođenjem kćerke se rodila Samra koja može sve. Moja djeca su moja motivacija, naravno uz njih i moj suprug koji je najzaslužnija osoba za ovo što sam ja danas. Prije trinaest godina dobio je razmaženu djevojčicu, a danas uz sebe ima ženu koja može da ga prati", rekla je Samra na kraju razgovora.