Zbog "spornih izjava"
3

Severina o zadržavanju na granici: Neću u Srbiju dok joj je diktator na vlasti

N. C.
Severina
Severina
Severina se oglasila nakon što je sinoć zadržana na granici između Srbije i Hrvatske.

U nizu fotografija koje je pjevačica objavila na Instagramu poručila je: "Neću u Srbiju dok joj je diktator na vlasti". Na fotografijama je objasnila šta se dogodila te večeri i istakla da ne želi da se to ikome ponovi.

"Incident koji mi se dogodio na granici sa Srbijom detaljno je opisan u fotkama. To što mi se dogodilo, ne želim da se ikad ikome ponovi. Zbog slobode mišljenja i govora, zbog nas, naše djece, zbog toliko ljubavi koja putuje dnevno preko naših granica.... Tu smo, jedni i drugi i jedni za druge", napisala je.

Severina je istakla da Hrvatska ne treba uzvratiti istom mjerom te da njene kolege trebaju nesmetano dolaziti i raditi.

"Hajmo curice, hajmo dječaci, studenti i đaci, policajci... posebno granični. Nemojmo, molim vas, sada vraćati istom mjerom. Pustite moje kolege iz Srbije da i dalje nesmetano dolaze i rade u Hrvatskoj. Saradnja u kulturi ne smije stati, ekonomija je ionako nezaustavljiva. Jedino ko od ovoga može profitirati su isključivo političari i njihova kamarila", navela je.

Pjevačica se potom zahvalila na podršci te je istakla da je dobila najviše poruka podrške iz Srbije.

"Hvala svima na podršci, hvala na brojnim porukama, koje ne stižem ni pročitati, a kamo li objaviti. Najviše ih je iz Srbije: Beograda, Novoga Sada, Šapca, Rume, Pazara, Čačka, Niša, Loznice… isprika onima koje sam izostavila, ispunili ste moje srce. Svi pišete isto: 'Srbija nije Vučić, Srbija smo mi'", dodaje.

Podsjećamo, Severina Vučković je privedena u nedjelju uvečer na granici između Hrvatske i Srbije. Srbijanska policija "sprovela je uobičajenu proceduru ispitivanja, koja se primjenjuje na sve osobe čije izjave državni organi Srbije smatraju spornim".

Nakon razgovora sa nadležnim organima, Severini je odobren ulazak u Srbiju. Ipak, pjevačica je odlučila da se samoinicijativno vrati u Hrvatsku, umjesto da nastavi put u Srbiju.