Počinje u 21 sat
57

Zatvaranje Olimpijskih igara u Parizu: Evo čiji nastupi se očekuju na ceremoniji

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki mediji ranije su najavili da će Tom Cruise biti jedna od zvijezda zatvaranja Olimpijskih igara u Parizu, a očekuju se i muzičke zvijezde poput Billie Eilish i Red Hot Chili Peppersa.

Dvije sedmice nakon složene ceremonije otvaranja duž rijeke Sene, velika su očekivanja i za ceremoniju zatvaranja. Bit će mnogo kraća i održat će se na tradicionalniji način - na francuskom nacionalnom stadionu.

Umjetnički direktor Thomas Jolly otkrio je da će spojiti "čudo" s "distopijom", sugerirajući neke mračnije elemente od radosnog i drskog tona ceremonije otvaranja koja je privukla rekordnu publiku od više od milijardu ljudi širom svijeta.

Jedna sekvenca prikazuje "putnike iz drugog prostora-vremena koji stižu na Zemlju i otkrivaju ostatke historije Olimpijskih igara", a akrobati obnavljaju čuvenih pet prstenova Igara.

Navodno će biti uključeno više od 100 plesača, cirkuskih umjetnika i drugih izvođača, uz obećanje zračnih prikaza, divovskih setova i spektakularnog osvjetljenja.

Na ceremoniji otvaranja nastupile su neke velike zvijezde među kojima su Lady Gaga, Celine Dion i Aya Nakamura, a i večeras se očekuju neke poznate ličnosti.

Cruise je bio na nekoliko olimpijskih događaja, a američki mediji su izvijestili da je Cruise pripremao spektakularnu vratolomiju da podigne olimpijsku zastavu i prenese je u Los Angeles, a videosekvence su već snimljene s obje strane Atlantika.

Postoje nepotvrđene glasine da bi Beyonce mogla nastupiti. Prema novinama Le Parisien, francuski duo Air i bend Phoenix već su potvrđeni za nastup.

Organizatori će nastojati izbjeći ponavljanje kontroverze izazvane ceremonijom otvaranja, na kojoj su prikazane drag queens u sekvenci za koju su neki kršćani i konzervativci mislili da se ruga biblijskoj priči o Posljednjoj večeri.

Francuski producenti navodno rade sa izvršnim producentom Grammy nagrada Benom Winstonom kako bi dodali Los Angeles u postavu ceremonije. Prema Varietyju, Billie Eilish, Snoop Dogg i Red Hot Chili Peppers će pjevati iz Los Angelesa u mješavini unaprijed snimljenih i live nastupa.

Ceremonija zatvaranja započet će u 21 sat.