Zakoni se nisu mijenjali
79

Žbanić kritikovala Karić: Mrtve žene se koriste za sticanje političkih poena kada ovoj vlasti odgovara

L. R.
Jasmila Žbanić (Foto: V. D./Klix.ba)
Jasmila Žbanić (Foto: V. D./Klix.ba)
Bh. rediteljica Jasmila Žbanić danas je ponovo prozvala vlast i gradonačelnicu Benjaminu Karić zbog izostanka reakcije na femicid koji se nedavno dogodio u Sarajevu.
Naime, nakon što je prije nekoliko dana objavljena vijest o Nermini Krajini, čiji je suprug zajedno s majkom danima mučio i potom ubio u stanu, rediteljica Žbanić je odlučila reagovati i putem Instagram storyja uputiti kritiku vlasti i gradonačelnici Karić.

"Vlast nije proglasila Dan žalosti za ubijenu Nerminu Krajinu, ni za Amelu Čičkušić i njeno dvoje djece. Ni za Milevu Andrić, ni za Amru Kahrimanović, ni za Belmu Baluković... Otkako je gradonačelnica Sarajeva napravila isprazan performans na SFF-u, a Vlada Federacije donijela populističku odluku o Danu žalosti (jer Festival je!), nije se promijenio nijedan zakon koji štiti žene", napisala je na bh. rediteljica.

Žbanić je istakla kako se mrtve žene koriste za sticanje političkih poena kada i kako ovoj vlasti to odgovara.

"Protesti i dani žalosti su tu samo kada mogu biti dio spektakla. Čemu žaliti kad se ne mogu pokupiti lajkovi? Mrtve žene se koriste za sticanje političkih poena kada i kako ovoj vlasti odgovara. Nikave suštinske promjene se nisu desile od ubistva Nizame Hećimović. Nema zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama (koje godinama traži civilno društvo). Nema krivičnog zakona o femicidu. Ubice nastavljaju dalje jer mogu", poručila je Žbanić.

Podsjećamo, Žbanić je slične poruke poslala i u februaru ove godine, kada se gradonačelnica Karić bavila organizacijom obilježavanja 40. godišnjice od održavanja ZOI.

"Ubijena je Amra Kahrimanović. Još jedna žrtva muškog nasilja. Za gradonačelnicu i Trojku danas nije Dan žalosti. Nema protesta. Ne prekidaju se olimpijske aktivnosti. Dan žalosti je samo za nasilje koje se desi u toku SFF-a kako bi se zadovoljile niske političke strasti", napisala je Žbanić putem Facebook profila u februaru.