Za duševnu bol
0

Žena prema kojoj je snimljena serija "Baby Reindeer" tuži Netflix, traži 170 miliona dolara odštete

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Fiona Harvey iz Škotske koja tvrdi da se lik Marthe u popularnoj seriji "Baby Reindeer" temelji na njoj, podnijela je tužbu protiv Netflixa, u kojoj traži odštetu od najmanje 170 miliona dolara.

Iako su Netflix i reditelj Richard Gadd uvjeravali javnost da su promijenili ključne činjenice o Marthi za seriju, to nije spriječilo gledatelje da na osnovu nekih detalja pronađu ženu prema kojoj je snimljena serija.

Šef Netflixove politike Benjamin King čak je rekao britanskom parlamentu da su poduzeli sve razumne mjere opreza u prikrivanju stvarnih identiteta ljudi koji su uključeni u tu priču.

Međutim, korisnici društvenih medija otkrili su profil Harveyin Twitter, koji je pokazao da je poslala više tweetova Gaddu 2014. godine, od kojih je jedan navodno prikazan i u seriji.

Dok se to događalo, Gadd i Jessica Gunning, koja tumači Marthu u "Baby Reindeer", pozvali su javnost da prestane pokušavati otkriti Marthin identitet. No, nagađanja nisu prestala. Zapravo, postala su jača nakon što je Fiona Harvey javila medijima da planira tužbu.

Ona je navela da se Gaddov scenarij svodi na "maltretiranje starije žene na televiziji radi slave i bogatstva" i da je primila razne prijetnje smrću i zlostavljanje od njegovih fanova.

Stoga je 6. juna podnijela tužbu protiv Netflixa, navodeći klevetu, namjerno nanošenje emocionalne boli, nemar i kršenje njenog prava na publicitet.

Ona sada od Netflixa traži više od 170 miliona dolara, odnosno 50 miliona dolara za stvarnu štetu, najmanje 50 miliona dolara odštete za "duševnu bol, gubitak užitka u životu i gubitak posla", najmanje 50 miliona dolara "od profita serije" i najmanje 20 miliona dolara kaznene odštete.

Podsjećamo, "Baby Reindeer" objavljena je u aprilu ove godine i ubrzo je stekla veliku popularnost. U seriji, Gadd glumi fikcionaliziranu verziju sebe po imenu Donny Dunn, komičara i barmena kojeg uhodi žena po imenu Martha. Par se upoznao nakon što je Donny usamljenoj ženi poslužio besplatnu šolju čaja u kafiću

Serija se temelji na Gaddovu stvarnom iskustvu. Glumac tvrdi da mu je žena poslala 41.071 e-mail, 350 sati govorne pošte, 744 tweeta, 46 Facebook poruka, 106 stranica pisama i razne čudne darove, uključujući igračku sob, tablete za spavanje, vunenu kapu i bokserice.