Neprovjerene informacije
133

Brojni srbijanski glumci iskorišteni za širenje lažnih vijesti o ratu u Ukrajini

I. S.
Foto: Pixsell/Armin Durgut - Twitter/boban_ross
Foto: Pixsell/Armin Durgut - Twitter/boban_ross
Ruska agresija na Ukrajinu je očekivano postala povod i za širenje lažnih vijesti pa su u tu svrhu iskorišteni i neki srbijanski glumci. Između ostalih, kao vojnici jedne ili druge strane prikazani su Dragan Bjelogrlić i Nenad Okanović.
Na Twitteru je objavljena fotografija Dragana Bjelogrlića iz filma "Lepa sela, lepo gore", a korisnik je tvrdio da je on ruski vojnik.

"Ruski okupacioni vojnici piju pivo nakon što su spalili selo. Evropska civilizacija nestaje u plamenu", napisano je. Tweet je u međuvremenu obrisan.

S druge strane, Nenad Okanović je predstavljen kao ukrajinski vojnik.

"Ovo je ukrajinski vojnik koji je srušio most u Harkovu i poginuo kao heroj. Njegovo ime je Oleski Stepanenko Okanovič", navedeno je.

Još jedan urnebesan primjer je Radoš Bajić iz serije "Selo gori, a baba se češlja" koji je postao "Duh iz Kijeva", ukrajinski pilot borbenog aviona koji je dosad navodno oborio šest ruskih aviona.

"'Duh iz Kijeva' je penzionisani ukrajinski komandant Radašin Rakovski iz Žitomira. Odlučio se boriti protiv agresora. Mnogo sreće u 'lovu', dobri gospodine", objavljeno je.

Foto: Twitter/denigstrs
Foto: Twitter/denigstrs

Nikola Kojo je također “proglašen” herojem Ukrajine.

"Njegovo ime je Nikolaj Kojčenko, general koji sa svog prozora gleda ratom razoreni Kijev...", našalio se jedan korisnik Twittera, a mnogi su ga ozbiljno shvatili.

Ovi primjeri pokazuju koliko lako se, namjerno ili nenamjerno, može manipulisati korisnicima interneta koji nemaju naviku provjeravati istinitost informacija koje su im plasirane.