Završena rekonstrukcija
1.2k

Gospođicina kuća u Sarajevu dobila novo ruho: Ponovo je jedna od najljepših građevina

I. S.
Gospođicina kuća u Sarajevu napokon je dobila novo ruho. Nakon rekonstrukcije i restauracije, ponovo je postala jedna od najljepših građevina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Nakon rekonstrukcije i restauracije, završena je i iluminacija ovog nacionalnog spomenika. Projekat je u cijelosti finansiran sredstvima iz budžeta Grada Sarajeva.

Ovo vrijedno historijsko zdanje jedan je od rijetkih objekata bosanskohercegovačke arhitekture austrougarskog perioda sa zidnim slikama naslikanim u zgrafito tehnici.

Ovaj objekt je od 1905. bio u vlasništvu doo Sarajevo, a 1935. dolazi do promjene vlasništva. Na osnovu kupoprodajnog ugovora od 19. septembra 1935., u posjed objekta dolazi Ilija Cvijanović iz Sarajeva.

Tokom Prvog i Drugog svjetskog rata te perioda između, nije došlo do njegovog oštećenja. Godine 1962. izvršena je nacionalizacija objekta, ali su nasljednicima vlasnika ostavljeni spratni i potkrovni stan.

Tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine, doživio je lakša oštećenja usljed granatiranja. Nakon 1995. godine, objekt je napušten.