Zanimljiva mapa
92

Karta najčešćih pitanja Amerikanaca o zemljama Evrope: Šta pretražuju o BiH na internetu

N. C.
(Foto:  CashNetUSA)
(Foto: CashNetUSA)
Jedna američka kompanija objavila je zanimljivu kartu koja otkriva šta Amerikance najviše zanima o zemljama Evrope.

Američka kompanija CashNetUSA je analizirala razne upite na Googleu i napravila mapu najčešćih pitanja Amerikanaca za svaku evropsku zemlju.

"Jasno je da Evropa ima posebno mjesto u srcu Amerikanaca. Uprkos tome što je jedan od najmanjih kontinenata, Evropa je 2022. godine imala više američkih posjetilaca nego bilo koja druga svjetska regija. Ali kakva goruća pitanja Amerikanci imaju o svojim susjedima 'preko bare'?", naveli su.

Karta na kojoj su prikazana najčešća pitanja Amerikanaca o zamljama u Evropi (Foto: CashNetUSA)
Karta na kojoj su prikazana najčešća pitanja Amerikanaca o zamljama u Evropi (Foto: CashNetUSA)

Iz CashNetUSA-a na naprvili su kartu najčešćih pitanja koja građani SAD-a postavljaju o 52 zemlje u Evropi. Zanimljivo je šta sve Amerikance zanima u vezi pojednih zemalja, a najviše ih za Bosnu i Hercegovinu interesuje zašto ima dva imena.

Također, interesantno je i šta najčešće "pitaju" Google u vezi zemalja iz regiona. Stoga na internetu pretražuju ova pitanja: "Zašto Hrvatska ima svu obalu?", Zašto Crna Gora (Montenegro) ima špansko ime?", "Podržava li Srbija Rusiju?".

Što se tiče većih zemalja Evrope, Amerikance zanima i zašto u Velikoj Britaniji voze lijevom stranom ceste, ali i zašto Njemačka ima toliko cesta. Također, često ih interesira zašto Francuska ima pijetla na dresu.

Zanimljivo je i da pretražuju govore li Portugalci španski jezik, kao i ima li San Marino nogometni tim.