Najskuplji sladoled svijeta košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cijela porcija košta 15.000 dolara

Sastojci ovog skupog sladoleda uključuju rijedak bijeli tartuf koji raste u Albi u Italiji, gdje pola kilograma košta blizu 7.000 dolara. Ovaj ukus sladoleda također sadrži parmezan, kao i sastojak poznat u Japanu kao sake talog.
Dobijeni smrznuti desert košta apsolutno zapanjujućih 6,696 dolara za jednu kuglu od 130 mililitara.
Bilo je potrebno više od godinu dana pokušaja i grešaka da se stvori svaki detalj, uključujući i prilagođenu kašiku napravljenu od materijala koji se tradicionalno koriste u hramovima u Kjotu.Zašto je tako skupo? Najviše zbog tartufa, koji mogu koštati i do 15.200 dolara po kilogramu. Sladoled je upakovan u ulje od bijelog tartufa, zajedno sa posebnom ručno rađenom kašikom.
Prema Guinnessu, Cellato je želio koristiti japanske i evropske sastojke u pokušaju postavljanja rekorda Guinnessovog rekorda. Na čelu kompanije bio je Tadayoshi Yamada, glavni kuhar u fusion restoranu RiVi u Osaki.
"Trebalo nam je više od 1,5 godine da se razvijemo, uz mnogo pokušaja i grešaka da bismo dobili pravi ukus", rekao je glasnogovornik Cellata za Guinness, "Postizanje titule u Guinnessovoj knjizi rekorda učinilo je da se trud isplati".
I naravno, ne možete tek tako izvaditi ovaj sladoled iz zamrzivača i poslužiti se. Cellato savjetuje da, za početak, umiješate ulje bijelog tartufa u sladoled, miješajući to dvoje dok ne postane dovoljno mekano da se u njega umočit kašika. Ako nije sasvim spreman, možete ga staviti u mikrovalnu pećnicu na 10 do 20 sekundi.
Ovaj sladoled nije jedini skupi desert Cellata, takođe imaju još jedan sladoled pod nazivom Zvjezdana noć, koji se pravi od crnih tartufa, čokolade i yuzu soka. Prodaje se za 72 dolara.