Posebni sastojci
37

Najskuplji sladoled svijeta košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cijela porcija košta 15.000 dolara

Piše: N. O.
Foto: Cellato
Foto: Cellato
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najrjeđih sastojaka na svijetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cijela porcija košta blizu 15.000 dolara.

Sastojci ovog skupog sladoleda uključuju rijedak bijeli tartuf koji raste u Albi u Italiji, gdje pola kilograma košta blizu 7.000 dolara. Ovaj ukus sladoleda također sadrži parmezan, kao i sastojak poznat u Japanu kao sake talog.

Dobijeni smrznuti desert košta apsolutno zapanjujućih 6,696 dolara za jednu kuglu od 130 mililitara.

Bilo je potrebno više od godinu dana pokušaja i grešaka da se stvori svaki detalj, uključujući i prilagođenu kašiku napravljenu od materijala koji se tradicionalno koriste u hramovima u Kjotu.

Zašto je tako skupo? Najviše zbog tartufa, koji mogu koštati i do 15.200 dolara po kilogramu. Sladoled je upakovan u ulje od bijelog tartufa, zajedno sa posebnom ručno rađenom kašikom.

Prema Guinnessu, Cellato je želio koristiti japanske i evropske sastojke u pokušaju postavljanja rekorda Guinnessovog rekorda. Na čelu kompanije bio je Tadayoshi Yamada, glavni kuhar u fusion restoranu RiVi u Osaki.

"Trebalo nam je više od 1,5 godine da se razvijemo, uz mnogo pokušaja i grešaka da bismo dobili pravi ukus", rekao je glasnogovornik Cellata za Guinness, "Postizanje titule u Guinnessovoj knjizi rekorda učinilo je da se trud isplati".

I naravno, ne možete tek tako izvaditi ovaj sladoled iz zamrzivača i poslužiti se. Cellato savjetuje da, za početak, umiješate ulje bijelog tartufa u sladoled, miješajući to dvoje dok ne postane dovoljno mekano da se u njega umočit kašika. Ako nije sasvim spreman, možete ga staviti u mikrovalnu pećnicu na 10 do 20 sekundi.

Ovaj sladoled nije jedini skupi desert Cellata, takođe imaju još jedan sladoled pod nazivom Zvjezdana noć, koji se pravi od crnih tartufa, čokolade i yuzu soka. Prodaje se za 72 dolara.