Inspekcija u Kantonu Sarajevu otkrila nepravilnosti u 21 objektu koji proizvode i prodaju sladoled
U sklopu provođenja službene kontrole, provedena je kontrola higijene procesa rada, analizom briseva površina, opreme i pribora te mikrobiološka kontrola zdravstvene ispravnosti sladoleda u saradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Ukupno je uzeto 113 brisa sa različitih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenih i 63 uzorka sladoleda.
Od ukupno uzetih 113 uzoraka briseva, rezultati 19 briseva nisu odgovarali odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu pravinika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023) jer sadrže mikroorganizme (aerobno mezofilne bakterije) iznad definisanih graničnih vrijednosti.
Kada su u pitanju uzorci sladoleda od ukupno 63 uzorka, rezultati kod tri uzorka sladoleda nisu odgovarali odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023) jer sadrže mikroorganizme iznad definisanih graničnih vrijednosti.
Prisutnost utvrđenih mikroorganizama u namirnicama je najčešće indikator nedovoljne higijene tokom proizvodnje, čuvanja i rukovanja sa namirnicama.
Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, inspektori za hranu su izdali ukupno 21 rješenje o otklanjanju nedostataka, odnosno provođenje korektivnih mjera.