Za stradale u poplavama
70

Regionalni umjetnici i dizajneri ilustracijama pozivaju na pomoć: Mostovi od ljudskih ruku

N. O.
Foto: Midhat Kapetanović/Zombijana/Tea Jagodić
Foto: Midhat Kapetanović/Zombijana/Tea Jagodić
Regionalni umjetnici i dizajneri svojim ilustracijama pružili su podršku ljudima koji su pogođeni poplavama u Bosni i Hercegovini istovremeno pozivajući druge da daju svoj doprinos.

Počev od Midhata Kapetanovića, preko Andrijane Vešović Zombijane, Tee Jagodić do Une Aginčić - na društvenim mrežama dijelili su svoje ilustracije kako bi pružili podršku onima koji su stradali u tragediji, a istovremeno pozvali na pomoć.

"Ljudi mislim da smo svi sad svjesni šta se dešava u BiH i ovo je zaista najvažniji humanitarni poziv koji ćeš obaviti danas za svoju državu. I svaki naredni dan", poručila je Tea uz svoju ilustraciju.

Navela je i kako onaj ko nije bio na terenima poslije poplava u maju 2014. godine - nije svjestan kolika je ovo katastrofa. Kapetanović je u svom stilu ilustracijom Vučka, Zagija i Pobednika dok se zajedno probijaju kroz bujicu podsjetio da "cijela Bosna, Hercegovina i regija u Jablanici gradi mostove od ljudskih ruku". Uslijedila je još jedna ilustracija na kojoj ista tri lik popravljaju most uz poruku: "U historiji ljudskog roda nijednom nečovjeku nije palo na pamet da izgradi most. Hvala komšijama, susjedima, sestrama, braći i svima onima koji znaju da čovječija suza najviše može zamutiti vodu".
Una Aginčić ilustracijom čovjeka koji čeka na krovu kuće u poplavi podsjeća na humanitarni broj, a slično je učinila i Zombijana ilustracijom slomljenog srca u bojama zastave BiH u poplavi.