Grad vrvi
261

Zagrijavanje dva dana uoči SFF-a: Sjajna atmosfera uveliko vlada Sarajevom

L. R.
Zagrijavanje dva dana uoči SFF-a: Sjajna atmosfera uveliko vlada Sarajevom (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sjajna atmosfera u glavnom gradu BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala počinje u petak, 16. augusta, a na ulicama glavnog grada BiH uveliko se osjeti sjajna atmosfera.

Crveni tepih jučer je postavljen ispred Narodnog pozorišta koje će u petak postati središte zbivanja, a zastavice i plakati odavno su najavili festivalsku groznicu.

Kako je zabilježio fotoreporter Klix.ba, turisti iz cijelog svijeta stigli su u Sarajevo kako bi osjetili festivalsku atmosferu. Većina ih je uživala u šetnji centrom grada, a neki su odlučili uzeti predah od visokih temperatura i odmoriti u ugostiteljskim objektima.

Prije nekoliko dana, prema podacima s Bookinga, popunjenost hotelskih smještaja u Sarajevu u periodu održavanja SFF-a bila je na 98 posto. Kada je riječ o privatnom smještaju na Bookingu, popunjeno je 78 posto kapaciteta.

"Prema podacima Turističke zajednice KS od prošle godine, više od 30.000 dolazaka je bilo samo zbog SFF-a, ali znamo da je toga i puno više što nije registrovano. Grad tada živi 24 sata dnevno, preko 200 novinara je registrovano, puno je filmskih zvijezda. SFF je vrhunac cjelogodišnje i ljetne sezone u Sarajevu", rekao je predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić za medije.

Osim toga, kako bi se atmosfera još jače osjetila, Vlada Kantona Sarajevo odobrila je produženje radnog vremena do 02:00 sata u ugostiteljskim objektima kao i za okupljanje na mjestima gdje se javno održavaju projekcije 30. SFF-a, u periodu od 16. do 23. augusta.