Kako je poražen nacizam
5

Arheološka otkrića bacila novo svjetlo na jedan od najvećih poraza Hitlerove vojske

F. H.
Spremnik sa municijom (Foto: Washington National Archives)
Spremnik sa municijom (Foto: Washington National Archives)
Britansko arheološko istraživanje otkrilo je istinu o jednoj od najvažnijih bitaka u Drugom svjetskom ratu. Operacija Cobra je bila ključna, ali i nedovoljno istraživana bitka, koja se odigrala krajem jula 1944. godine.

Projekat iskopavanja u Normandiji jedno je od najvećih arheoloških istraživanja ratišta iz Drugog svjetskog rata ikad provedenih. Otkrića do kojih su došli arheolozi otkrivaju razmjere savezničke pobjede i same razmjere katastrofe koja je zadesila Nijemce.

Osim toga iskopavanja, također, naglašavaju izuzetnu političku dilemu s kojom su se njemački zapovjednici u Francuskoj suočili nakon Dana D.

Uplitanje Adolfa Hitlera u donošenje njemačkih vojnih odluka (i njegovo često odbijanje vojnih savjeta) već je omogućilo Saveznicima da uspješno ojačaju svoje uporište u Normandiji u danima nakon Dana D.

Američki tenk u toku operacije Cobra (Foto:US National Archives)
Američki tenk u toku operacije Cobra (Foto:US National Archives)

Njemački komandanti znali su da je njihov položaj u Normandiji nakon Dana D neodrživ, a ipak, zbog pritiska Hitlera, nisu uspjeli učiniti jedinu stvar koja im je mogla kupiti vrijeme, naime taktičko povlačenje na unaprijed utvrđene obrambene položaje na sjevernoj obali rijeke Seine desetke milja istočno. Upravo je taj fatalni neuspjeh u povlačenju doveo do toga da su Saveznici pokrenuli operaciju Cobra i do toga da su Nijemci bili razbijeni u Normandiji.

Međutim, ključni događaj koji je stvarno osigurao da Nijemci budu razbijeni zapravo se dogodio u nacističkom štabu hiljadu milja istočno, naime neuspjeh njemačkog vojnog plana da se ubije Hitler, postavi nova vlada i pokuša pregovarati o prekidu vatre ( sa zapadnim saveznicima) i uredno povlačenje iz Francuske.

Umjesto toga, neuspjeh tog njemačkog antinacističkog vojnog udara (koji je bio zakazan za 20. jula 1944.) učinio je praktički nemogućim vrhovnog njemačkog komandantu u Francuskoj (koji je bio svjestan i podržavao plan državnog udara) da ne posluša Hitlerovu naredbu čak ni inscenirati taktičko povlačenje.

Uništeni njemački oklop(Foto: Washington National Archives)
Uništeni njemački oklop(Foto: Washington National Archives)

Kroz detaljan rad na terenu, arheolozi, istražujući njemački kolaps u Normandiji, otkrivaju dokaze o dosad nepoznatim savezničkim zasjedama i drugim ključnim vojnim angažmanima, a mapiranjem pojedinačnih nalaza, istraživači se nadaju rekonstruirati kako se odvijala ova ključna bitka.

Do sada su locirali dvije ranije nepoznate njemačke masovne grobnice i iskopali hiljade njemačkih i savezničkih metaka iz mitraljeza, kao i metke za pištolje i puške, ručne granate, granate za probijanje pancira i rakete bazuke. Također su pronašli dijelove britanskih projektila zrak-zemlja – i grafički dokaz pustošenja koje su napravili na njemačkim položajima.

"Ova će nova iskopavanja po prvi put omogućiti historičarima da potpunije razumiju pojedinosti o tome kako se odvijao njemački kolaps u Normandiji", rekao je vodeći stručnjak za Cobru, James Holland, autor najnovije studije na tu temu, Normandija ' 44: Dan D i bitka za Francusku.

U julu1944., antihitlerovski komandant njemačkih snaga u zapadnoj Francuskoj (uključujući Normandiju), feldmaršal po imenu Gunther von Kluge, znao je da će se uskoro dogoditi pokušaj atentata na Hitlera i bez sumnje se nadao da će nenacistička vlada koja bi došla na vlast potencijalno pregovarala o prekidu vatre sa zapadnim saveznicima.

Pošto je feldmaršal znao da pokušaj atentata nije uspio, svako taktičko povlačenje u toj kasnoj fazi Hitler bi smatrao posebno nelojalnim i moglo bi navesti njemačkog diktatora da posumnja da je Von Kluge bio umiješan u, ili da je bio svjestan toga, radnja. Von Klugeovo ranjivo stanje uma istaknuto je ubrzo nakon operacije Cobra kada ga je Hitler pozvao u Berlin. Toliko se bojao Hitlerovog bijesa nakon pokušaja atentata da je počinio samoubojstvo na putu za njemačku prijestolnicu.

Uništena njemačka oprema (Foto: Washington National Archives)
Uništena njemačka oprema (Foto: Washington National Archives)

Arheolozi koji istražuju Cobru također su otkrili dijelove njemačkih oklopnih automobila, tenkova, motocikala i drugih vozila (i dokaze o konjskim zapregama i vjerojatno artiljerijskim oružjima), kao i brojne detonatore nagaznih mina i mnoštvo baklji koje su Nijemci koristili za očajničke pokušaje pozivanja podrške.

Što se tiče ličnih stvari i opreme, iskopavanjima su otkrivene njemačke čizme i torbice za municiju, kao i dugmad, kopče, novac, spojnice za ruksake, boce s vodom, plinske maske, kompleti alata za mitraljeze i rezervne cijevi za mitraljeze i pojasevi za municiju .

Osim vjerovatnih masovnih grobnica, također su otkrili njemačke ljudske ostatke u spaljenim vozilima.

"Ovo je prvi put da je provedeno veliko arheološko istraživanje operacije Cobra ili bilo koje druge vojne aktivnosti iz Drugog svjetskog rata u Normandiji", rekao je vodeći arheolog projekta Cameron Ross, direktor Battlefield Archaeology Group sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Upravo je uspjeh operacije Cobra omogućio da se iskrcavanje na Dan D pretvori u oslobađanje sjeverne Francuske i na kraju u poraz nacističke Njemačke.

Pa ipak, u usporedbi s Danom D i drugim poznatim događajima iz Drugog svjetskog rata, relativno je malo poznat.

Osim njemačkih vojnih neuspjeha i utjecaja neuspjeha zavjere za ubistvo, postojao je niz drugih faktora koji su doveli do njemačkog poraza u Normandiji.

Cobra je predstavila neke izvanredne vojne inovacije koje su razvijene i primijenjene u toj kampanji (i u pripremama za nju) (stvari poput idiretkne VHF komunikacije između tenkovske jedinice i posade aviona; učinkovitija saradnja pješaštva i tenkova; velika upotreba raketa zrak-zemlja za uništavanje okopa; nova tehnologija uklanjanja prepreka; intenzivno kasetno bombardiranje; i nove sofisticiranije taktike zasjede).

Cobrin izvanredan uspjeh također se pripisao iznimnim vještinama ljudi zaduženih za vođenje operacije - posebno američkog pukovnika po imenu Richard G McKee (i, što je najvažnije, lične "hemije" između tih starijih ljudi). McKee je imao gotovo neusporedivo oko za detalje, dok je njegov kolega generalmajor Joe Collins bio odlučan i inovativan.

Komandanti Lawton Collins i Omar Bradely(Foto: Naval historical Center)
Komandanti Lawton Collins i Omar Bradely(Foto: Naval historical Center)

Za razliku od mnogih drugih kampanja, također je izostalo ozbiljno rivalstvo i nesloga među nositeljima. Ta je odsutnost pomogla stvoriti povećani stepen učinkovitosti i jasnoće.

Štaviše, budući da je Cobra zapravo bila na samom početku glavne kopnene kampanje zapadnih saveznika protiv Hitlera, nedostajalo je samozadovoljstva i arogancije (tzv. "bolesti pobjede" koje su pridonijele nekoliko specifičnih vojnih neuspjeha u sljedećim mjesecima).

Gledajući sa savezničkog stajališta, operacija je bila trijumf bez premca. No, gledano iz njemačke perspektive, bila je to potpuna katastrofa u kojoj su čitave njemačke jedinice, ukupno hiljade ljudi, jednostavno nestale.

Operacija Cobra jedna je od najmanje poznatih i do sada nedovoljno istraženih ključnih epizoda Drugog svjetskog rata.

A ipak je to također bila ključna kampanja koja je pomogla u pobjedi Britanije i SAD-a u Zapadnoj Evropi.

Vjerojatno je to označilo početak kraja za naciste u zapadnoj polovici našeg kontinenta.

Cobra je bila združena kopneno-zračna operacija s kopnenim aspektom uglavnom američkim i ključnim zračnim aspektom djelomično britanskim. Ali cijelu operaciju omogućila je samo šteta koju su britanske, kanadske i američke snage već nanijele njemačkim snagama u sedmicama prije Cobre.

Novonastali narativ o tome što se zapravo dogodilo na poljima smrti Operacije Cobra uvelike je oblikovan novim arheološkim detektivskim radom.

Neeksplodirana američka bomba (Foto:Battefield Archeology Group)
Neeksplodirana američka bomba (Foto:Battefield Archeology Group)

U mnogim će slučajevima ključna otkrića bacaju novo svjetlo na razne vrhunske vojne inovacije koje su pomogle da pobjeda u zapadnoj Evropi bude moguća, ali su uglavnom nepoznate široj javnosti i mnogim historičarima.

Iskrcavanje na obale Normandije bilo je veliko postignuće – ali proboj s tog mostobrana, probijanje preciznih rupa u njemačkim linijama, novom i inovativnom vojnom tehnologijom, i tjeranje Nijemaca u bijeg bilo je jednako izvanredno postignuće, piše Independent.