Nova analiza uzoraka
34

Asteroid Bennu je vjerovatno bio dio okeanskog svijeta

D. B.
Analiza uzoraka asteroida Bennu ponudila je nove teze i zaključke.

Svemirska letjelica OSIRIS--REx, koja pripada američkoj svemirskoj agenciji NASA-i, 24. septembra prošle godine je obavila prelet Zemlje i ispustila kapsulu s uzorcima uzetim s asteroida Bennu. Letjelici je bilo potrebno sedam godina da stigne do asteroida i donese uzorke na Zemlju, a sada je na putu ka asteroidu Apophis.

U međuvremenu su uzorci asteroida ponudili značajan uvid u evoluciju našeg Sunčevog sistema. Nedavna analiza uzoraka ukazuje na to da je svemirska stijena možda nekada bila dio primitivnog okeanskog svijeta.

Inicijalna analiza uzoraka Bennu je pokazala dokaze o ugljiku i vodi, a to su bitne komponente za razvoj života na planeti. Međutim, najnoviji testovi su otkrili da uzorci sadrže i magnezij-natrij fosfat, jonsko jedinjenje koje se sastoji od magnezijskog kationa i fosfatnog aniona. Ovo otkriće je iznenadilo NASA-u, jer ga daljinski senzori letjelice OSIRIS-REx nisu detektovali.

"Postoji mogućnost da se asteroid mogao odvojiti od davno nestalog, malog primitivnog okeanskog svijeta", navode iz NASA-e.

Svemirska letjelica OSIRIS-REx je 20. oktobra 2020. godine uzela uzorak regolita iz kratera Hokioi na asteroidu Bennu. Koristila je TAGSAM mehanizam, koji se sastoji od mehaničke ruke s glavom za uzorkovanje. Bennu je izabran za misiju jer su teleskopska posmatranja pokazala primitivan, karbonski sastav i minerale koji sadrže vodu.

Asteroidi poput Bennua se nikad nisu otopili niti su se učvrstili od svog prvobitnog formiranja. To znači da sastav asteroida Bennu može pružiti vrijedne informacije o ranoj evoluciji Sunčevog sistema prije otprilike 4,5 milijardi godina.