Slijetanje kod Floride
5

Astronauti SpaceX Crew-8 misije napuštaju ISS 13. oktobra, zadržao ih uragan Milton

D. B.
Američka svemirska agencija NASA i kompanija SpaceX namjeravaju odvojiti kapsulu Dragon od Međunarodne svemirske stanice 13. oktobra, kada će započeti povratak astronauta misije Crew-8 na Zemlju.

Posada se trebala vratiti kući 7. oktobra, ali se to nije dogodilo. Spuštanje je planirano u okean kod obale Floride, no nije bilo moguće zbog potencijalnog utjecaja uragana Milton. U četvrtak će biti održan još jedan sastanak kako bi se procijenila situacija, tako da je moguće novo odgađanje povratka astronauta.

Misija Crew-8 je lansirana 4. marta ove godine s četiri člana posade, a to su NASA-ini astronauti Matthew Dominick, Michael Barrat i Jeanette Epps, kao i Roscosmosov kosmonaut Aleksandar Grebenkin. Oni su na ISS-u obavili nekoliko eksperimenata poput sekvenciranja DNK bilo kojeg organizma otpornog na antibiotike, koji su mogli pronaći na ISS-u, a cilj je bio istražiti kako su se adaptirali na uslove u stanici. Također, proučavali su organoide ljudskog mozga stvorene matičnim ćelijama, kako bi istraživali Parkinsonovu bolest te utjecaj produženog svemirskog leta djeluje na ljudski mozak. Printali su ljudska tkiva, proučavali utjecaj mikrogravitacije na proizvodnju lijekova te su radili s robotom Astrobee.

I dok posada Crew-8 čeka svoj povratak na Zemlju, Crew-9 astronauti su na ISS-u još od 29. septembra. U toj misiji su stigla samo dva astronauta, jer su dva mjesta upražnjena i sačuvana za povratak NASA-inih astronauta Butcha Wilmorea i Suni Williams. Oni su na ISS stigli u Boeingovoj letjelici Starliner, koja se zbog rizika po posadu vratila na Zemlju prazna. Wilmore i Williams su već testirali SpaceX-ova Intravehicular Activity svemirska odijela te su obavili sve pripreme za povratak kući.

Vezani članci