Sve veći problem
53

Istraživači iz Nizozemske tvrde da Starlink novi sateliti blokiraju pogled u svemir

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Radio talasi koje emituje rastuća satelitska mreža Starlink kompanije SpaceX blokiraju mogućnosti naučnika da "zavire" u svemir, tvrde istraživači iz Nizozemske, prenosi BBC.

Nova generacija Starlink satelita, koji pružaju mogućnost pristupa internetu širom svijeta, više ometa radioteleskope u odnosu na prethodnu generaciju.

Hiljade satelita, koji se nalaze u orbiti, "osljepljuju" radioteleskope te otežavaju astronomska istraživanja, naveo je nizozemski Institut za radio astronomiju (ASTRON).

Starlinkovi sateliti pružaju brzi internet širom svijeta, često i na najudaljenije lokacije uključujući one "izazovne" poput Ukrajine i Jemena. Također, koriste se i u mnogim drugim zemljama i internet je znatno brži od prosječnog, no astronomi tvrde da je cijena toga ipak visoka.

"Što se više satelita s ovakvim nivoima emisije lansira, mi vidimo manje neba. Pokušavamo posmatrati crne rupe u centrima galaksija, neke od najranijih galaksija udaljenih milionima svjetlosnih godina, kao i egzoplanete", izjavila je profesorica Jessica Dempsey, koja je i direktorica ASTRON-a.

Smetnje koje uzrokuje druga generacija Starlink satelita, odnosno V2, 32 puta su snažnije u odnosu na satelite prve generacije.

Količina emitiranog zračenja prelazi ograničenja koja je odredila Međunarodna unija za telekomunikacije, istakla je Dempsey. Procjenjuje se da se u orbiti na visini od oko 550 kilometara iznad Zemlje nalazi 6.402 Starlink satelita, čime je definitivno najveći provajder internet usluga. Sateliti su relativno veliki te imaju ravne panele veličine tri metra, kao i solarni niz od 8 metara za napajanje.

SpaceX-ov glavni konkurent OneWeb posjeduje manje od 1.000 satelita, no njihov broj se povećava. Amazon razvija vlastitu mrežu te se nada da će lansirati najmanje 3.000 satelita u narednih nekoliko godina.

Očekuje se da će do 2030. godine broj satelita u orbiti premašiti 100.000.

Istraživanje je obavljeno korištenjem LOFAR radioteleskopa u Nizozemskoj u julu ove godine.

Mnogi objekti u svemiru, uključujući udaljene galaksije i planete, emituju svjetlost u elektromagnetnom spektru. Ovo zračenje putuje poput talasa pa ih radioteleskopi mogu "uhvatiti" i omogućiti naučnicima da dobiju sliku onoga što ne mogu vidjeti očima. No, upravo te talase ometaju Starlink sateliti. Naučnici su otkrili nenamjerno elektromagnetno zračenje kod svih posmatranih Starlink satelita druge generacije. Ovo zračenje je oko 10 miliona puta svjetlije od najslabijih identificiranih izvora svjetlosti, tvrde oni.

Vodeći autor istraživanja Cees Bassa je kazao da je to poput poređenja "najslabijih zvijezda vidljivih okom sa svjetlošću punog mjeseca".

"S obzirom na to da SpaceX svake sedmice lansira oko 40 satelita druge generacije, problem postaje sve veći", kazao je on.

"Jasno je da, kad imate nešto ovako sjajno što ugrožava glavni radio opservatorij, morate učiniti nešto i to brzo. Pogrešno je reći da postoji neka nauka koju možete jednostavno odbaciti", istakao je naučnik Robert Massey iz Velike Britanije.

Naučnici su zabrinuti i zbog svjetlosnog zagađenja koje uzrokuju sateliti, a strahuju i da ono ometa optičke teleskope. Astronomi kažu da su razgovarali s predstavnicima SpaceX-a o zračenju prve generacije satelita te da je kompanija uvažila njihove zamjerke, no sada je druga generacija satelita još snažnija.

"Okretanje LOFAR-a prema gore i posmatranje ovih snažnih signala nove generacije V2 Mini SpaceX satelita je bilo šokantno. Ovo prijeti cijeloj zemaljskoj astronomiji na svim talasnim dužinama i na različite načine. Ako se nastavi bez neke vrste ublažavanja koje bi 'utišalo' ove satelite, onda postaje egzistencijalna prijetnja za vrste astronomije kojim se mi bavimo", poručila je Dempsey.

Naučnici naglašavaju da je potrebna veća regulacija svemira i načina rada satelita, kako bi se izbjeglo ugrožavanje naučnog rada. Oni su rekli da SpaceX kao najveći provajder može postaviti standard za ograničavanje "zagađenja".

Dempsey je kazala da jednostavni potezi poput zaštite baterije na satelitima mogu napraviti veliku razliku i smanjiti zračenje. Neke smetnje potiču i od pokvarene elektronike, tako da se i to može spriječiti.

"Ako se nešto ne učini, uskoro ćemo moći vidjeti samo konstelacije koje je proizveo čovjek", zaključila je Dempsey.