"Nihon Hidankyo"
0

Japanci koji su preživjeli atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju dobitnici Nobelove nagrade za mir

S. Š.
S proglašenja dobitnika Nobelove nagrade za mir u Oslu (Foto: EPA-EFE)
S proglašenja dobitnika Nobelove nagrade za mir u Oslu (Foto: EPA-EFE)
Japanska organizacija "Nihon Hidankyo" dobila je Nobelovu nagradu za mir 2024. godine "za svoje napore da stvori svijet bez nuklearnog oružja i kao svjedok da se nuklearno oružje nikada više ne smije koristiti".

Pokret preživjelih od atomske bombe iz Hirošime i Nagasakija poznat je i kao Hibakusha. Nagrada je objavljena na Norveškom Nobelovom institutu u Oslu.

Predsjedavajući odbora Jørgen Watne Frydnes opisao je organizaciju Nihon Hidankyo kao "pokret preživjelih od atomske bombe iz Hirošime i Nagasakija".

"Dobili su nagradu za mir zbog svojih napora da se postigne svijet bez nuklearnog oružja i kao svjedočenje da se nuklearno oružje nikada više ne smije koristiti", rekao je Frydnes.

Narges Mohammadi, iranska zagovornica prava žena koja je inače u zatvoru, dobila je Nobelovu nagradu za mir 2023. godine za svoju hrabru borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i nemilosrdnu borbu za društvene reforme.

Nagrada za mir je jedina Nobelova nagrada koja se dodjeljuje u norveškoj prijestolnici - ostale se objavljuju u Stokholmu.

Nagrada nosi novčanu nagradu od 11 miliona švedskih kruna (1,1 milion dolara) iz zaostavštine koju je ostavio kreator nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel. Uz novčanu nagradu, pobjednicima će 10. decembra biti uručene i medalje.