Novi pokušaj slijetanja
20

Japanski ispace u decembru lansira drugi lander na Mjesec

D. B.
Japanska svemirska kompanija ispace priprema se za lansiranje svog novog lunarnog landera, kojim će izvesti drugi pokušaj slijetanja na Mjesec.

Ova misija podrazumijeva lansiranje landera Resilience i malog rovera Tenacious pomoću rakete Falcon 9 kompanije SpaceX, koje će biti obavljeno s Floride ne prije decembra.

"Veoma sam sretan što mogu saopćiti da je završeno sklapanje i integracija landera Resilience te da smo na putu ka planiranom lansiranju koje se neće dogoditi prije decembra. Izabrano je i mjesto slijetanja, a pripreme za Misiju 2 napreduju", izjavio je Takeshi Hakamada, osnivač i direktor ispacea.

Primarno mjesto slijetanja je blizu centra lokacije Mare Frigoris, a odabrano je na temelju inženjerskih i operativnih ograničenja, kao i naučne vrijednosti. Kriteriji su uključivali kontinuiranu sunčevu svjetlost i komunikacijsku vidljivost sa Zemlje.

Mare Frigoris je velika bazaltna ravnica na krajnjem sjeveru Mjeseca. Ukoliko bude uspješna, Misija 2 će predstavljati najsjevernije slijetanje na Mjesec ikada. Očekivani datum slijetanja nije otkriven.

Rover Resilience će nositi opremu za elektrolizu, samostalni modul za eksperimente proizvodnje hrane, radijacijsku sondu za duboki svemir i komemorativnu spomen ploču. Također, tu je i mikro rover Tenacious visok 26 centimetara, koji je opremljen naprijed postavljenom HD kamerom. Rover će nositi i Moonhouse, malu crvenu kuću umjetnika Mikaela Genberga.

Međutim, misija se temelji na ispaceovom landeru HAKUTO-R teškom 1.000 kilograma. Prvi pokušaj obavljen u aprilu prošle godine nije uspio, jer je rub kratera "zbunio" senzor za visinu. Ipak, Resilience ima unaprijeđeni softver i druge modifikacije temeljene na iskustvima iz prve misije.

Misija 2 slijedi nekoliko slijetanja na Mjesec u ovoj godini. Sonda japanske svemirske agencije SLIM je u januaru sletjela uspješno, ali nekontrolisano, dok su dva komercijalna pokušaja slijetanja na lunarnu površinu obavile američke kompanije. Astroboticov lander Peregrine je imao problema na početku leta te je ponovo ušao u Zemljinu atmosferu iznad Pacifika, dok je Odysseus kompanije Intuitive Machines sletio na Mjesec, ali se prevrnuo. Kineska misija Chang'e 6 je sletjela na dalju stranu mjeseca te je uspješno isporučila uzorke na Zemlju.

Kompanija ispace razvija još veći lander Apex 1.0, koji će biti lansiran u okviru Misije 3 vjerovatno 2026. godine.