Spustila se u Kazahstan
3

Kapsula Soyuz se vratila s ISS-a, ruski kosmonauti postali rekorderi

D. B.
Ruska kapsula Soyuz, u kojoj su bila dva ruska kosmonauta i američka astronautkinja, vratila se s Međunarodne svemirske stanice (ISS) spustivši se u Kazahstan. Slijetanjem Soyuza je okončana rekordna misija za ruske kosmonaute.

Kapsula je sletjela u kazahstansku stepu tri i po sata nakon odvajanja od ISS-a, a čini se da je povratak posade kući prošao bez problema. Soyuz se spuštao pomoću crveno-bijelog padobrana brzinom od 7,6 metara u sekundi, a u posljednjim sekundama su aktivirane male rakete kako bi se ublažio pad.

Astronauti su potom izvučeni iz kapsule i postavljeni na obližnje stolice kako bi se ponovo navikli na gravitaciju, nakon čega su obavljeni ljekarski pregledi u šatoru.

Oleg Kononenko i Nikolaj Čub su se vratili na Zemlju s ISS-a nakon 374 dana provedenih u svemirskoj stanici. Oni su u petak postavili novi rekord za najduži kontinuirani boravak u svemiru. U kapsuli Soyuz je bila i astronautkinja američke svemirske agencije NASA-e Tracy Dyson, koja je na ISS-u boravila šest mjeseci.

Kononenko je postao prva osoba koja je provela više od 1.000 dana izvan Zemlje (ukupno 1.111 dana). Prethodni rekorder je bio kosmonaut Gennady Padalka s 878 dana podijeljenih u pet misija, a rekord je postavio u septembru 2018. godine.

Na ISS-u se trenutno nalazi osam članova posade uključujući Amerikance Butcha Wilmorea i Suni Williams, koji su ostali mnogo duže nego je planirano. Stigli su u junu kao prva posada Boeingove nove kapsule Starliner, no putovanje je obilježio problem s potisnicima, kao i curenje helija. NASA je odlučila da je njihov povratak ovom kapsulom rizičan tako da će se oni vratiti kapsulom kompanije SpaceX naredne godine.