Revolucionarna solucija
147

Lego je predstavio kocku napravljenu od svemirske prašine: Je li to rješenje za naseljavanje Mjeseca?

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Isprepletene cigle napravljene od regolita mogle bi biti način za stvaranje građevinskih struktura na Mjesecu. Danska kompanija za proizvodnju igračaka Lego doprinijela je rješavanju ovog problema.

U saradnji s Evropskom svemirskom agencijom izradila je kocku od meteoritske prašine i drugih materijala. Od njega bi se u budućnosti mogla graditi infrastruktura na Mjesecu i šire.

Naučnici iz Evropske svemirske agencije (ESA) sarađivali su s Lego-om kako bi 3D ispisali kockice komprimirane iz svemirske prašine. Ovaj materijal, kao i način na koji se Lego kockice spajaju, mogli bi jednog dana pomoći u rješavanju problema kako izgraditi stvari na Mjesecu - poput skloništa za astronaute.

"Niko nikada nije izgradio strukturu na Mjesecu, tako da moramo smisliti ne samo kako ih izgraditi, već i od čega ih izgraditi", rekao je Aiden Cowley, ESA-in naučnik. Dodaje da ljudi sa sobom u svemir ne mogu ponijeti nikakav građevinski materijal.

Jedini netaknuti lunarni materijal koji imamo na Zemlji 382 kilograma kamenja i regolita koje su sakupili astronauti Apolla i nekoliko šaka materijala iz robotskih misija koje su vratile uzorke.

Stoga su timovi umjesto toga koristili materijal iz 4,5 milijardi godina starog meteorita NWA 869, koji je pronađen u sjeverozapadnoj Africi 2000. godine. Sadrži metalna zrnca, hondrule (okrugla zrnca stijene) i druge elemente. Naučnici su sve samljeli u prašinu i pomiješali sa simuliranim regolitom.

Tim je zatim upotrijebio materijal za izradu 3D printanih Lego kockica. Time su pružili dokaz koncepta da se isprepletene kocke mogu napraviti od regolita na Mjesecu i koristiti za izgradnju lunarnih baza.

Prema kompaniji Lego, kocke meteorita se međusobno slažu poput klasičnih kockica. Od sada pa do septembra zainteresirani ih mogu vidjeti na izložbi u odabranim trgovinama brenda širom svijeta.