Analiza uzorka DNK
322

Nova istraživanja pokazala: Kristofor Kolumbo je bio španski Jevrej

N. Ž.
Statua Kristofora Kolumba u Barceloni (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Statua Kristofora Kolumba u Barceloni (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Tim španskih istraživača objavio je rezultate DNK analize uzoraka pronađenih na mjestu gdje je, prema mišljenju stručnjaka, pokopan Kristofor Kolumbo.

Među naučnicima je dugo trajala debata o tome kojeg je tačno porijekla Kolumbo, koji je u 15. stoljeću predvodio ekspediciju koja je otkrila put iz Evrope za Ameriku.

Iako se govorilo da je Kolumbo rođen u sjeverozapadnoj Italiji, odnosno gradu Genoa, rezultati ovog istraživanja pokazuju da je Kolumbo bio španski Jevrej.

Istraživači predvođeni forenzičarom Miguelom Lorenteom testirali su male uzorke ostataka sahranjenih u katedrali u Sevilli, koji su dugo vremena označeni kao posljednje počivalište Kolumba, iako su postojale i druge tvrdnje. Tim je uporedio te uzorke sa onima poznatih rođaka i potomaka.

Istraživanje o nacionalnosti bilo je komplikovano zbog brojnih faktora, uključujući veliku količinu podataka, ali je Lorente dodao da je "ishod gotovo apsolutno pouzdan."

Kolumbo je umro u 55. godini u sjeverozapadnom španskom gradu Valladolidu 1506. godine, ali je izrazio želju da bude sahranjen na ostrvu Hispaniola, kojeg danas dijele Dominikanska Republika i Haiti.

Njegovi ostaci su tamo preneseni 1542. godine, zatim su prebačeni na Kubu 1795. godine, a dugo se smatralo da su u Španiju stigli 1898. godine.