Dobit će zamjenu
37

Američka država se odriče Kolumba: Sa grba zauvijek odlaze tri broda slavnog istraživača

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Karipska otočna država Trinidad i Tobago redizajnirat će svoj nacionalni grb uklanjajući s njega referencu na evropsku kolonizaciju. Ovo je prva promjena grba od njegovog nastanka 1962. godine, kada je država stekla nezavisnost od Velike Britanije.

Tri poznata broda talijanskog istraživača i moreplovca Kristofora Kolumba - Santa María, Pinta i Niňa - nestat će s državnog grba. Njih će zamijeniti steelpan, udaraljkaški muzički instrument koji potječe s istočnih Kariba, a smatra se nacionalnim muzičkim instrumentom i kulturnim simbolom Trinidada i Tobaga.

Premijer Trinidada Keith Rowley najavio je planove svoje vlade prošle sedmice u nedjelju na godišnjoj konvenciji Narodnog nacionalnog pokreta (PNM), rekavši da će nacionalni amblem biti izmijenjen do 24. septembra kada zemlja slavi Dan Republike. Očekuje se da će prijelazno razdoblje od šest mjeseci olakšati promjene u uredima.

"Bit će to signal da smo na putu uklanjanja kolonijalnih ostataka koji su još uvijek u našem ustavu", rekao je Rowley (74) uz veliki pljesak prisutnih.

Njegova najava dolazi otprilike sedam dana prije nego što će Trinidad i Tobago održati javnu raspravu o tome trebaju li se ukloniti i neki kontroverzni kipovi, natpisi i spomenici. Najavljena promjena dio je svjetskog pokreta za uklanjanje simbola kolonijalnog doba obilježenog nasiljem.

Kolumbo je stigao u Trinidad 1498. godine tokom svog trećeg putovanja u Ameriku. Arhipelag je kasnije postao kolonija Španskog Carstva, a kasnije je došao pod britansku vlast