doprinos nauci
33

Ovogodišnja Nobelova nagrada za hemiju dodijeljena trojici naučnika za istraživanje proteina

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ovogodišnja Nobelova nagrada za hemiju dodijeljena je Davidu Bakeru za kompjuterski dizajn proteina i Demisu Hassabisu i Johnu M. Jumperu za predviđanje strukture proteina.

Kraljevska švedska akademija nauka u srijedu je objavila polovinu nagrade Bakeru "za proračunski dizajn proteina", a drugu polovinu zajedno Hassabisu i Jumperu "za predviđanje strukture proteina".

"Dok je Baker izgradio potpuno novu vrste proteina, Hassabis i Jumper su razvili model umjetne inteligencije (AI) kako bi riješili problem star 50 godina: predviđanje složenih struktura proteina", saopćio je Nobelov komitet za hemiju.

Iz komiteta su također pojasnili doprinos kakav su ostvarili spomenuti naučnici.

"Hassabis i Jumper su 2020. godine uspjeli da razbiju kod vještom upotrebom umjetne inteligencije. Oni su omogućili da se predvidi složena struktura u suštini bilo kojeg poznatog proteina u prirodi", rekao je Heiner Linke, predsjednik komiteta za hemiju.

Kako prenosi Reuters, Hassabis i Jumper upotrijebili su vještačku inteligenciju kako bi predvidjeli strukturu skoro svih poznatih proteina uz pomoć modela AlphaFold2, koji je Nobelov komitet nazvao "potpunom revolucijom".