Više od 550 učesnika
104

Počela naučna konferencija "Dani BHAAAS-a": Od medicine do uloge matematike u politici

B. R.
Otvaranje "Dana BHAAAS-a" u ilidžanskom hotelu Hills (Foto: I. Š./Klix.ba)
Otvaranje "Dana BHAAAS-a" u ilidžanskom hotelu Hills (Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu su danas počeli 15. "Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) i trajat će do 23. juna.

Iz BHAAAS-a su poručili da je riječ o jednoj od najposjećenijih naučnih konferencija u regiji, s više od 550 učesnika iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. Na više lokacija bit će 25 simpozija s 250 prezentacija. Kao i prethodnih godina, poseban program je posvećen studentima.

Teme ovogodišnjih "Dana BHAAAS-a" su, između ostalih, medicinska etika, primarna zdravstvena zaštita u Bosni i Hercegovini, iseljavanje ljekara iz Bosne i Hercegovine, inženjerstvo, etnički naspram građanskog koncepta Bosne i Hercegovine, održivi razvoj te uloga matematike u politici.

Na otvaranju "Dana BHAAAS-a" obratili su se, između ostalih, predsjednica ove akademije Eldina Nizamić i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić čije je ministarstvo podržalo ovu konferenciju.

Hurtić je pozvao na saradnju između BHAAAS-a i univerziteta u Bosni i Hercegovini. Poručio je stručnjacima iz BHAAAS-a da im je zahvalan što, kako je izjavio, nisu zaboravili svoju državu.

"Nadam se da tamo (u inostranstvu) neće dočekati penziju i da će se čim prije vratiti da uživaju u rahatluku i da prenose znanja", konstatovao je Hurtić.

Nizamić je podsjetila je da se ovom konferencijom grade mostovi između Bosne i Hercegovine i ostatka svijeta, prvenstveno sa Sjedinjenim Američkim Državama.