Rekord za SpaceX
15

Posada misije Crew-8 se vratila na Zemlju, Williams i Wilmore ostali na ISS-u

D. B.
Kapsula Dragon kompanije SpaceX uspješno se spustila u Meksički zaljev kod obale Pensacole na Floridi zajedno sa svojom četveročlanom posadom, nakon što je provela 235 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Kapsula je stigla kući danas (petak 25. oktobar) nakon dosad najdužeg ljudskog svemirskog leta u historiji kompanije SpaceX. Iz nje su izašli astronauti američke svemirske agencije NASA-e Matthew Dominick, Michael Barratt i Jeanette Epps, kao i Roscosmosov kosmonaut Aleksandar Grebenkin.

Povratak je uslijedio s više od dvije sedmice zakašnjenja, jer su se čekali povoljni vremenski uvjeti. Prvobitno je planiran za 8. oktobar, no to se nije dogodilo.

"Nakon što je provela 232 dana na ISS-u, Crew-8 je najduža misija za kapsulu Dragon Endeavour u orbiti", saopćila je kompanija SpaceX. Prethodni rekord je također postavio Endeavour i to u vrijeme misije Crew-2 iz 2021. godine, koja je trajala gotovo 200 dana.

Međutim, astronauti Sunita Williams i Butch Willmore nisu bili u ovoj kapsuli. Oni se na ISS-u nalaze još od juna, gdje su stigli Boeingovom svemirskom letjelicom Starliner. Njihov planirani povratak na Zemlju se zakomplikovao zbog curenja helija i kvara potisnika njihove letjelice, koja je lansirana 4. juna.

U augustu je NASA saopćila da se astronauti neće kući vratiti Starlinerom zbog njihove sigurnosti, međutim, ova svemirska letjelica je stigla nazad na Zemlju bez svoje posade 6. septembra. U međuvremenu je agencija odlučila da će se Williams i Wilmore vratiti kući u sklopu misije Crew-9. Ova misija je lansirana 28. septembra s dva prazna mjesta za pomenute astronaute, a očekuje se da će oni ostati na ISS-u najmanje do februara 2025. godine te u tom periodu doprinositi istraživanjima i operacijama na stanici.

Williams i Wilmore su aktivno uključeni u različite zadatke. Williams je nedavno postala komandant ISS-a drugi put te učestvuje u standardnim dužnostima uz svoje kolege. Astronauti se pripremaju i za nadolazeće misije, a trening je fokusiran na svemirske šetnje i ključne operacije. NASA je potvrdila da Williams i Wilmore imaju potrebne resurse te da su obučeni za produženi boravak u svemiru.

Nakon povratka posade Crew-8 kući, Williams i Wilmore preuzimaju svoje uloge u misiji Crew-9 te će pomagati u pristajanju i operacijama njihove nove kapsule dragon. Williams je u međuvremenu bila zauzeta održavaljem komponenti svemirskog odijela, dok je Wilmore testirao novi sistem kamera za snimanje tokom laboratorijskih eksperimenata.