Vjera u napredak medicine
181

Tijelo Australca zamrznuto nakon smrti, nadao se da će biti "oživljen" u budućnosti

D. B.
Koncept viđen u naučno-fantastičnim filmovima inspirisao je inovacije u stvarnom životu, a jedan od primjera je zabilježen u Australiji.

Riječ je o Australcu koji je preminuo 12. maja ove godine, no prije smrti je odlučio da se njegovo tijelo zamrzne kriogenim procesom u nadi da će se moći oživjeti u budućnosti.

Praksu krionike razvila je prva ustanova za krioniku na južnoj hemisferi, koja je otvorena u februaru 2023. godine. Oni su osmislili protokole za zamrzavanje i očuvanje tijela preminulih osoba u saradnji s Aaronom Drakeom s Univerziteta medicinskih nauka u Arizoni.

Ova posebna metoda uključuje nekoliko koraka za stabilizaciju i hlađenje tijela na ekstremno niske temperature koristeći specijalnu opremu. Krionika je opisana kao praksa očuvanja ljudskih tijela na vrlo niskim temperaturama nakon smrti uz spekulativnu nadu da će buduća medicinska tehnologija omogućiti oživljavanje i obnovu zdravlja.

Izraz "kriogenika" dolazi od grčke riječi "kryos", što znači hladnu.

U stvarnosti, osobe koje izaberu kriogeno zamrzavanje se nadaju da bi im budući naučni napredak mogao omogućiti da budu oživljene te izliječene od svih bolesti koje su imale u trenutku smrti. Ova nada dolazi od uvjerenja da će buduća medicinska tehnologija biti znatno naprednija i sposobnija za rješavanje stanja koja su trenutno neizlječiva.

Procedura zamrzavanja muškarca nazvanog Patient 1 obavljena je u Sydneyju, a tim je neumorno radio 10 sati prateći protokole stabilizacije i koristeći ECMO tehnologiju.