Uspjeli ga pročitati
87

U Turskoj pronađena 3.500 godina stara pločica, sadržaj iznenadio arheologe

F. H.
Foto: Tursko ministarstvo kulture i turizma
Foto: Tursko ministarstvo kulture i turizma
Tim za iskopavanja u Turskoj pronašao je malu glinenu pločicu s opisom velike kupovinu namještaja. Stručnjaci kažu da bi nalaz mogao pružiti naznake socioekonomskog stanja tog područja u kasnom bronzanom razdoblju.

Arheolozi u Turskoj otkrili su i dešifrirali 3.500 godina staru glinenu pločicu, otkrivši da je na njoj detaljan popis za kupovinu "velike količine" namještaja koji se ne razlikuje toliko od današnjeg inventara.

Prvi redovi novopronađene ploče, koja datira iz 15. stoljeća prije Krista, opisuju veliku kupovinu drvenih stolova i stolica. Iako nije jasno ko je napisao ploču i ko je izvršio transakciju, "ova je ploča korisna za razumijevanje ekonomske strukture i državnog sistemakasnog bronuanog doba", rekao je Mehmet Ersoy, turski ministar kulture i turizma.

Popis namještaja sadrži akadsko klinasto pismo, logo-slogovni oblik pisma uobičajen na drevnom Bliskom istoku. Sada se smatra izumrlim, akadski je jedan od najranijih poznatih semitskih jezika koji se govori i piše od trećeg tisućljeća pr. do prvog stoljeća naše ere. Jezik je srodan arapskom i hebrejskom i koristio se u golemom geografskom području koje se proteže od Irana do Egipta i južnog Iraka do središnje Turske.

Tim za iskopavanje pronašao je ploču, koja mjeri 4x1,6 centimetara i teži 28 grama, tokom restauratorskih radova nakon što je potres pogodio stari grad Alalakh u okrugu Reyhanlı u Hatayu.

Alalakh, danas arheološko nalazište poznato kao Tell Atchana, nalazi se u blizini današnje Antakye u južnoj Turskoj. U drugom mileniju prije Krista, Alalakh je bio glavni grad kraljevstva Mukish i najveće naselje u regiji. Amoriti, narod koji je govorio semitskim jezikom iz zapadne Mezopotamije (današnje Sirije), zauzeo je područje koje je sada prekriveno velikim humcima ili "tell".

U 15. stoljeću prije Krista, grad Alalakh pripadao je carstvu Mittani. Regija je bila poznata po lokalnoj proizvodnji keramike, metala i stakla. Do 1350. godine prije Krista, kralj Shattiwaza iz Kraljevstva Mittani ustupio je Alalakh i područje zapadno od rijeke Eufrat hetitskom kralju Suppiluliumi. Arheolozi sada proučavaju ploče pronađene u drevnim dvorcima i palačama kako bi razumjeli društvenu dinamiku regije.

Tim za iskopavanjeu Turskoj radi s asirologom sa Univerziteta Johns Hopkins Jacobom Lauingerom i njegovom doktorandicom Zeynep Türker kako bi saznali više o ploči.

"Vjerujemo da će ponuditi novu perspektivu", rekao je Ersoy prenosi Livescience.com.