Uprkos svim problemima
9

Zaključak NASA-e: Da su bili u Starlineru, astronauti bi sigurno stigli na Zemlju

D. B.
Kontroverzna Boeingova svemirska letjelica Starliner se vratila na Zemlju s Međunarodne svemirske stanice (ISS) bez svoje posade, a američka svemirska agencija NASA je ustanovila da bi ipak sve prošlo kako treba i da su astronauti bili u letjelici.

Kao što je već poznato, Starliner se pomoću svojih padobrana spustio u pustinju u New Mexicu, čime je okončana njegova produžena misija pogođena problemima. Starliner je lansiran s dvoje astronauta, no na Zemlju se vratio prazan. Razlog za to su problemi s potisnicima koji su se javili prilikom prilaska Starlinera ISS-u, kao i curenje helija.

NASA je donijela odluku da će se astronauti Butch Wilmore i Suni Williams vratiti na Zemlju u SpaceX-ovom letjelicom Crew Dragon, koja će stići na ISS ovog mjeseca, dok je povratak planiran u februaru.

Starliner je vraćen kući bez njegove posade, no nakon slijetanja je NASA ustanovila da bi astronauti bili sigurni u Boeingovoj svemirskoj letjelici.

"Da smo imali posadu u letjelici, slijedili bismo istu proceduru, što bi rezultiralo sigurnim i uspješnim slijetanjem", izjavio je Steve Stich, menadžer NASA-inog Programa komercijalnih posada na konferenciji za medije.

NASA je provela tri mjeseca obavljajući analize i testove kako bi riješila misteriju problema potisnika.

Wilmore i Williams su otputovali na ISS 4. juna te su trebali provesti nešto duže od jedne sedmice u orbiti, no kući se vraćaju tek u februaru. NASA ih je prebacila u misiju ISS Expedition 71 te oslobodila dva mjesta u letjelici Crew Dragon, koja stiže na ISS ovog mjeseca.