Iz Drugog svjetskog rata
5

Pronađena olupina izgubljene podmornice HMS Triumph, pomagala je i partizanima

D. B.
Olupina tajne britanske podmornice HMS Triumph iz Drugog svjetskog rata pronađena je nakon 20-godišnje potrage koju je predvodio grčki ronioc.

Riječ je o podmornici koja je trasirala put u eru specijalnih operacija, a koja je djelovala kod obale Grčke 1942. godine kada je misteriozno nestala. Međutim, 80 godina kasnije, grčki ronioc Kostas Thocarides je putem Facebooka saopćio da je uz pomoć svog tima konačno locirao podmornicu u Egejskom moru.

Iako nije otkrio tačnu lokaciju podmornice, ona je navodno udaljena desetine kilometara od Cape Souniona i nalazi se na dubini od 203 metra. Olupina je u relativno dobrom stanju, njeni poklopci su zatvoreni, a periskop uvučen, što ukazuje da je bila u dubokom zaronu u trenutku kada se našla u nevolji, a na kraju nikad više nije izronila.

Tim je pronašao neke dokaze koji bi mogli otkriti zašto je podmornica nestala. Oštećeni prednji dio ukazuje na znakove eksplozije, no trenutno nije poznato da li je vanjski ili unutrašnji izvor uzrokovao štetu koja je ipak bila dovoljno velika da pošalje podmornicu i njenu posadu na dno. Ronilački tim je u kontaktu sa stručnjacima kako bi se utvrdilo šta se zapravod ogodilo.

HMS Triumph je zaplovio 1938. godine te je obavio više od 20 tajnih misija tokom svoje kratke "karijere". Te misije su uključivale operacije protiv brodova u Sredozemnom moru, međutim, najpoznatija je po svojoj ulozi u specijalnim operacijama uključujući spašavanje savezničkih vojnika u sjevernoj Africi i podršku grčkim borcima otpora.

Godine 1941. je podmornica obavila različite misije među kojima je i transport kapetana Billa Hudsona, britanskog oficira za specijalne operacije, koji je u tajnosti stigao u luku Petrovac na Jadranskom moru. Ova misija je za cilj imala pomoći jugoslovenskim partizanima.

Njena posljednja misija je bila planirana za 9. januar 1942. godine, a odnosila se na spašavanje ratnih zarobljenika sa Antiparosa, no podmornica nikad nije stigla. Na svom putu je obavljala aktivnosti protiv brodova, što je možda bio i njen posljednji čin prije nego je nestala. Tome u prilog govori i pronalazak niza torpeda u blizini, koje bi podmornica koristila u tom periodu rata.

"Smatram da se u podmornici nalaze 64 heroja, jer su bili u dubokom zaronu sa svim zatvorenim poklopcima". HMS Triumph mora biti tretiran s poštovanjem, kako to zaslužuje jedna morska ratna grobnica", izjavila je članica tima Rena Giatropoulou Thoctarides.