FAA izdao dozvolu
16

Raketa Falcon 9 nastavila letove, lansirana 42 Starlink satelita

D. B.
Američka Federalna administracija za avijaciju izdala je dozvolu kompaniji SpaceX za nastavak korištenja višekratne rakete Falcon 9 nakon što ju je privremeno suspendovala poslije neuspješnog slijetanja prošle sedmice. Raketa je nedugo zatim ponovo lansirana te je sve prošlo bez problema.

SpaceX je dozvolu dobio u petak te je od tada obavio dva lansiranja, tako da je raketa Falcon 9 u orbitu dostavila 42 satelita internet konstelacije Starlink.

FAA je saopćio da Falcon 9 ipak može letjeti i tokom istrage o incidentu ukoliko se svi drugi zahtjevi ispune. Reuters javlja da je SpaceX zatražio dozvolu praktično istog dana kada je FAA izdao naređenje o prizemljenju.

Pored redovnih lansiranja vezanih za Starlink, SpaceX se priprema i za lansiranje privatne misije Polaris Dawn u kojoj će poslati milijardera Jareda Isaacmana i još tri osobe kroz Van Allenove pojaseve zračenja, a oni će obaviti i prvu privatnu svemirsku šetnju.

Očekuje se da će SpaceX poslati dva astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu u sklopu NASA-ine misije Crew-9 najranije 24. septembra. Američka svemirska agencija je "izbacila" dva astronauta s ove misije kako bi oslobodila mjesta za astronaute Sunitu Williams i Barryja Wilmorea, koje NASA planira vratiti na Zemlju u februaru nakon što je ustanovljeno da Boeingova svemirska letjelica Starliner nije sigurna za povratak posade kući.