Umjesto LCD panela
14

Apple za sljedeću godinu priprema iPhone SE 4 s OLED ekranom

D. B.
Kompanija Apple bi početkom naredne godine trebala predstaviti četvrtu generaciju smartphonea iPhone SE i to s OLED ekranom, što će biti prvi put u ovoj liniji. Na taj način će kompletna ponuda modela iPhone konačno usvojiti OLED tehnologiju.

Nikkei Asia javlja da će Appleovo napuštanje LCD ekrana značiti isključivanje dva japanska proizvođača panela iz lanca dobavljača američke kompanije, a to su Japan Display (JDI) i Sharp.

Godine 2017. je Apple uveo OLED ekrane kada je predstavio iPhone X, a od tada su oni zamijenili LCD ekrane korištene za modele iPhonea gornjeg ranga. Promjena je značajno utjecala na dobavljače LCD ekrana. JDI I Sharp su 2015. godine isporučili oko 200 miliona LCD panela za iPhone, međutim, do prošle godine je taj broj dramatično opao na svega 20 miliona. Appleovo postepeno usvajanje OLED tehnologije je primoralo japanske proizvođače LCD panela da isporučuju ekrane samo za iPhone SE modele.

JDI trenutno isporučuje male OLED ekrane za uređaje poput Apple Watcha te se fokusira na promjene svoje poslovne strategije vezane za LCD panele namijenjene upotrebi u automobilima. S druge strane, Sharp smanjuje svoj LCD biznis, koji je primarno fokusiran na TV uređaje.

Apple je počeo naručivati OLED ekrane za nadolazeći iPhone SE od kineske BOE Technology Grupe i južnokorejske kompanije LG Display.

Četvrta generacija iPhonea SE bi trebala imati dizajn po uzoru na iPhone 14, Face ID tehnologiju umjesto Touch ID sistema, USB-C port, Action dugme, Appleov 5G modem i A18 procesor, dok se Home dugme ukida.

Očekuje se povećanje ekrana sa 4,7 na 6,06 inča, kao i RAM-a sa 4 GB u 2022. godini na 8 GB, a razlog su hardverski zahtjevi Apple Intelligencea.

Očekuje se da će Appleovi dobavljači započeti masovnu proizvodnju uređaja u oktobru ove godine, a dolazak na tržište se očekuje u januaru 2025. godine. Međutim, prethodne tri generacije iPhonea SE su predstavljane u martu, tako da je i taj termin prilično moguć.

Vezani članci