Uz određene dodatke
44

Appleov iPhone 15 Pro Max korišten za snimanje dijelova filma "28 Years Later"

D. B.
Film Dannyja Boylea "28 Years Later" djelomično je snimljen korištenjem nekoliko primjeraka iPhonea 15 Pro Max. Ovo je ujedno i najveći film koji je sniman iPhoneima, a budžet je iznosio 75 miliona dolara.

Informacije je otkrila osoba bliska projektu, a cijela ekipa je morala potpisati NDA. Treba napomenuti da je film djelomično, a ne u potpunosti snimljen Appleovim prošlogodišnjim flagshipom te da su tokom snimanja korištene i druge kamere.

Također, svaki iPhone je prethodno prilagođen za integraciju s full-frame DSLR objektivima, a poznato je da profesionalni objektivi koštaju "malo bogatstvo". Pored toga, svi mobiteli su bili smješteni u "zaštitne kaveze".

Ipak, korištenje iPhonea predstavlja veliku stvar za Boylea i njegov tim. Originalni film "28 Days Later" je primarno sniman kamerom prosumer klase, koja je koštala 4.000 dolara i koja je za snimanje koristila MiniDV trake.

Novi nastavak je treći u franšizi te u kina stiže u junu 2025. godine, a u njemu glume Jodie Comer, Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes i Cilian Murphy. Ovo će biti prvi od tri nova filma u univerzumu zombija. Detalja o radnji zasad nema.

Kada je riječ o korištenju mobitela u Hollywoodu, još neki filmovi su snimani iPhoneom, a među njima su "Tangerine" Seana Bakera te "Unsane" Stevena Soderbergha.