S mini V16 motorom
22

Bugatti Tourbillon sat košta čak 340.000 dolara

D. B.
Kompanija Jacob & Co je predstavila novi sat Bugatti Tourbillon. Riječ je o satu koji "pokazuje dostignuća, kompleksnost i izgled Bugattijevog najnovijeg hiper sportskog automobila, a koji nosi isto ime. Sat sadrži kućište od crnog titanija, kao i safirni blok motora sa 16 klipova od titanija.

Posebnu pažnju privlači animirana sekvenca od 20 sekundi, koja prikazuje motor u akciji. To je pokretno umjetničko djelo, koje se čini neizmjerno posebnim u eri dosadnih pametnih satova.

Sat je sačinjen od 557 komponenti, kao i 30-sekundni dvostruki leteći turbijon. Tu je i kruna koja oponaša kontrolnu dugmad automobila, kao i pomoćni brojčanici dizajnirani da predstavljaju armaturnu ploču i brojač obrtaja.

Elementi dizajna su direktno "izvučeni" iz automobila. Pored gore pomenutih, kompanija je istakla da je "oblik kućišta isti kao oblik Bugattijevog automobila, s prednjom rešetkom okruženom dva bočna otvora za hladnjak". Stranice kućišta imaju dva velika safirna otvora, koja su oblikovana i zatamnjena kao bočna stakla automobila.

Dvije kompanije su počele razgovarati o Tourbillonu u septembru 2022. godine, a naredne su predstavnici firme Jacob & Co posjetili Bugattijev dizajnerski studio. Na satu se radilo 18 mjeseci u saradnji s Bugattijevim dizajnerskim timom.

Proizvodnja je ograničena na 150 primjeraka sata, od kojih će svaki koštati 340.000 dolara.