Puno prije mobitela
44

Eksplozije u Libanu u fokus vratile zaboravljeni uređaj: Znate li šta je pejdžer?

M. G.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
U današnje vrijeme, kada su pametni telefoni postali svakodnevnica, teško je zamisliti da je prije nekoliko decenija postojao uređaj koji je bio ključan za hitnu komunikaciju — pejdžer (eng. pager).
Danas su pejdžeri iznenada ponovo u centru pažnje, ali nažalost zbog tragičnih događaja. Prema najnovijim izvještajima, najmanje devet osoba je poginulo, a 2.750 je ranjeno nakon eksplozija pejdžera širom Libana. Ova neočekivana pojava izazvala je veliko interesovanje javnosti za ovaj, gotovo zaboravljeni, uređaj.

Pejdžeri su se prvi put pojavili sredinom 20. stoljeća, tačnije 1949. godine, kada je američka kompanija Motorola predstavila prvi komercijalni pejdžer pod nazivom "Pager". Ovaj uređaj je služio kao jednostavan sistem za obavještavanje korisnika da ih neko pokušava kontaktirati.

Popularnost pejdžera znatno je porasla tokom 1980-ih i 1990-ih, posebno među medicinskim radnicima, hitnim službama i poslovnim ljudima. Razlog tome bio je pouzdan i brz način obavještavanja u situacijama kada je bilo ključno dobiti poruku bez odlaganja.

Kako pejdžeri funkcionišu?

Pejdžeri rade na principu bežične komunikacije putem radio-talasa. Kada neko pošalje poruku pejdžeru, ona prolazi kroz centralni sistem koji tu poruku kodira i šalje je putem radio-frekvencija do određenog pejdžera. Postoje dvije osnovne vrste pejdžera: jednosmjerni i dvosmjerni. Jednosmjerni pejdžeri mogu samo primati poruke, dok dvosmjerni omogućavaju i slanje odgovora.

Za razliku od mobilnih telefona, pejdžeri nemaju mogućnost uspostavljanja glasovnih poziva ili pretraživanja interneta, ali su zbog svoje jednostavnosti i dalje omiljeni u situacijama gdje je potrebno brzo i pouzdano prenošenje kratkih informacija.

Iako su pametni telefoni praktično zamijenili pejdžere u svakodnevnoj upotrebi, ovi uređaji su i dalje prisutni u određenim sektorima. Najčešći korisnici pejdžera danas su zdravstveni radnici, vatrogasci i službe za hitne intervencije.

Razlog za to leži u pouzdanosti pejdžera, jer oni rade i u situacijama kada su mobilne mreže preopterećene ili nedostupne. Također, pejdžeri imaju bolji domet u određenim okruženjima kao što su bolnice, gdje su zidovi često debeli i mogu ometati signal mobilnih telefona.

Danas su pejdžeri ponovo postali tema u medijima, ali nažalost, iz tragičnih razloga. Eksplozije pejdžera širom Libana šokirale su javnost, izazivajući pitanja o tome kako i zašto se to dogodilo. Preliminarni izvještaji ukazuju na to da je u pitanju koordinirani napad, ali detalji su još uvijek nejasni. Sigurnosne službe rade na istraživanju ovog događaja kako bi se otkrio uzrok i spriječilo daljnje stradanje.